Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

(1)
2 godz 3 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Cebula
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
trochę
Tarty parmezan do posypania zupy przed zapiekaniem
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Cukier
1  szklanka
Białe wino wytrawne
1  opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.2 g
Wartość energetyczna
410.1 kcal
Tłuszcze
22.3 g
Białko
7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiąca, a jednak delikatna pierzynka z ciasta francuskiego, a pod nią, w gorącej kokilce, pyszna zupa cebulowa. Staram się nie dotykać kokilki póki względnie nie wystygnie, ale ta zupa jest tak apetyczna, że muszę ją jeść niemal natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika i zdarza mi się poparzyć palce.

Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.

Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:

zupa cebulowa z grzankami

staropolska zupa cebulowa

zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    60 min
    Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
  • Krok 2

    3 min
    Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
  • Krok 3

    30 min
    Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
  • Krok 5

    1 min
    Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
  • Krok 6

    6 min
    Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
  • Krok 8

    15 min
    Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  • Krok 9

    1 min
    Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa koperkowa z makaronem

    Zupa koperkowa z makaronem

    35 min Łatwy
  • Zupa z boczniakami

    Zupa z boczniakami

    50 min Łatwy
  • Zupa chłopska z boczkiem

    Zupa chłopska z boczkiem

    47 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem

    Zupa meksykańska z kurczakiem

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu