Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0