Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

(0)
2 godz 3 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Cebula
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
trochę
Tarty parmezan do posypania zupy przed zapiekaniem
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Cukier
1  szklanka
Białe wino wytrawne
1  opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7 g
Węglowodany
37.23 g
Tłuszcze
22.28 g
Wartość energetyczna
410.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiąca, a jednak delikatna pierzynka z ciasta francuskiego, a pod nią, w gorącej kokilce, pyszna zupa cebulowa. Staram się nie dotykać kokilki póki względnie nie wystygnie, ale ta zupa jest tak apetyczna, że muszę ją jeść niemal natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika i zdarza mi się poparzyć palce.

Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.

Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:

zupa cebulowa z grzankami

staropolska zupa cebulowa

zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    60 min
    Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
  • Krok 2

    3 min
    Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
  • Krok 3

    30 min
    Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
  • Krok 5

    1 min
    Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
  • Krok 6

    6 min
    Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
  • Krok 8

    15 min
    Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  • Krok 9

    1 min
    Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

    Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

    57 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    39 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu