Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

(1)
1 godz 9 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por średni
4 
Duża cebula
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
3 
Ziemniaki
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
50  g
Masło
0.25  szklanka
Słodka śmietana do zabielenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1  łyżeczka
Tymianek suszony
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
30  dag
Mięso mielone indycze na pulpeciki
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Słodka papryka
2  łyżek
Kasza manna
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.24 g
Węglowodany
19.11 g
Tłuszcze
15.32 g
Wartość energetyczna
274.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa porowo-cebulowa – brzmi groźnie? Por i cebulę da się lubić! Zwłaszcza jeśli podamy je w postaci pożywnej zupy porowo-cebulowej doprawionej aromatycznym tymiankiem. Co prawda przy siekaniu cebuli można się trochę popłakać, ale na szczęście to tylko chwilowe 😉 Oba warzywa łagodnieją, kiedy są długo duszone ma maśle, dzięki czemu zupa ma delikatny smak. Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami jest dość lekka, ale dzięki dodatkowi delikatnego mięsa indyka syci na długo.

Jakie jeszcze zupy dobrze smakują z pulpecikami? Sprawdź!

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
  • Krok 4

    10 min
    Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
  • Krok 5

    7 min
    Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
  • Krok 6

    15 min
    Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 1 z 6

Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 2 z 6

Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 3 z 6

Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 4 z 6

Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 5 z 6

Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 6 z 6

Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    47 min Łatwy
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

    Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

    1 godz Łatwy
  • Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    56 min
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu