Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Dodaj do CookBook

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

(6)
1 godz 9 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por średni
4 
Duża cebula
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
3 
Ziemniaki
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
50  g
Masło
0.25  szklanka
Słodka śmietana do zabielenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1  łyżeczka
Tymianek suszony
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
30  dag
Mięso mielone indycze na pulpeciki
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Słodka papryka
2  łyżek
Kasza manna
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.1 g
Wartość energetyczna
274.2 kcal
Tłuszcze
15.3 g
Białko
16.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa porowo-cebulowa – brzmi groźnie? Por i cebulę da się lubić! Zwłaszcza jeśli podamy je w postaci pożywnej zupy porowo-cebulowej doprawionej aromatycznym tymiankiem. Co prawda przy siekaniu cebuli można się trochę popłakać, ale na szczęście to tylko chwilowe 😉 Oba warzywa łagodnieją, kiedy są długo duszone ma maśle, dzięki czemu zupa ma delikatny smak. Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami jest dość lekka, ale dzięki dodatkowi delikatnego mięsa indyka syci na długo.

Jakie jeszcze zupy dobrze smakują z pulpecikami? Sprawdź!

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
  • Krok 4

    10 min
    Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
  • Krok 5

    7 min
    Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
  • Krok 6

    15 min
    Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 1 z 6

Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 2 z 6

Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 3 z 6

Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 4 z 6

Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 5 z 6

Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 6 z 6

Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu