Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
1 godz 9 min
Średni
2
Por średni
4
Duża cebula
2
łyżek
700
ml
Woda
3
Ziemniaki
2
Liść laurowy
3
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
50
g
Masło
0.25
szklanka
Słodka śmietana do zabielenia
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Czarny pieprz
1
łyżeczka
Tymianek suszony
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
30
dag
Mięso mielone indycze na pulpeciki
1
szczypta
Pieprz cayenne
1
szczypta
Słodka papryka
2
łyżek
Kasza manna
1
Jajko
2
łyżek
Mąka pszenna
.
Wartości odżywcze
Białko
16.24 g
Węglowodany
19.11 g
Tłuszcze
15.32 g
Wartość energetyczna
274.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
69 min
Krok 1
20 min
Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
Krok 3
2 min
Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Krok 4
10 min
Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
Krok 5
7 min
Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
Krok 6
15 min
Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.
Zupa porowo-cebulowa – brzmi groźnie? Por i cebulę da się lubić! Zwłaszcza jeśli podamy je w postaci pożywnej zupy porowo-cebulowej doprawionej aromatycznym tymiankiem. Co prawda przy siekaniu cebuli można się trochę popłakać, ale na szczęście to tylko chwilowe 😉 Oba warzywa łagodnieją, kiedy są długo duszone ma maśle, dzięki czemu zupa ma delikatny smak. Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami jest dość lekka, ale dzięki dodatkowi delikatnego mięsa indyka syci na długo.
Jakie jeszcze zupy dobrze smakują z pulpecikami? Sprawdź!
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Jakie jeszcze zupy dobrze smakują z pulpecikami? Sprawdź!
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Komentarze 0