Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

0
1 godz 9 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Por średni
4 
Duża cebula
700  ml
Woda
3 
Ziemniaki
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
50  g
Masło
0.25  szklanka
Słodka śmietana do zabielenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1  łyżeczka
Tymianek suszony
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
30  dag
Mięso mielone indycze na pulpeciki
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Słodka papryka
2  łyżek
Kasza manna
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.24 g
Węglowodany
19.11 g
Tłuszcze
15.32 g
Wartość energetyczna
274.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
20 min
Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
Krok 3
2 min
Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Krok 4
10 min
Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
Krok 5
7 min
Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
Krok 6
15 min
Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 1 z 6

Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 2 z 6

Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 3 z 6

Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 4 z 6

Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 5 z 6

Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Krok 6 z 6

Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.

Zupa porowo-cebulowa – brzmi groźnie? Por i cebulę da się lubić! Zwłaszcza jeśli podamy je w postaci pożywnej zupy porowo-cebulowej doprawionej aromatycznym tymiankiem. Co prawda przy siekaniu cebuli można się trochę popłakać, ale na szczęście to tylko chwilowe 😉 Oba warzywa łagodnieją, kiedy są długo duszone ma maśle, dzięki czemu zupa ma delikatny smak. Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami jest dość lekka, ale dzięki dodatkowi delikatnego mięsa indyka syci na długo.

Jakie jeszcze zupy dobrze smakują z pulpecikami? Sprawdź!

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika