Zupa pieczarkowa z klopsikami
56min
Łatwy
1
opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
1
l
Woda
1
Cebula
1
ząbek
1
łyżka
Oliwa z oliwek
125
mg
Śmietana 30%
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji zupy
500
g
Mięso mielone z indyka
1
Czerstwa bułka
1
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1
Jajko
3
łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
0.5
łyżeczka
Sól
0.25
łyżeczka
Czarny pieprz
2
łyżek
Olej do podsmażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
27.04 g
Węglowodany
4.46 g
Tłuszcze
21.36 g
Wartość energetyczna
316.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1 - Klopsiki
10 min
Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
Krok 2
6 min
Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
4 min
Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Krok 4
5 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
Krok 3
3 min
Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6 - Zupa
3 min
Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.
Krok 7
5 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.
Krok 8
2 min
Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.
Krok 9
10 min
Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10
5 min
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.
Krok 11
3 min
Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Zimą chętnie sięgam po przepisy na sycące kremy. Jednym z takich dań jest aksamitna zupa pieczarkowa.
Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Komentarze 0