Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Zupa pieczarkowa z klopsikami

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  mg
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji zupy
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Czerstwa bułka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.04 g
Węglowodany
4.46 g
Tłuszcze
21.36 g
Wartość energetyczna
316.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Zimą chętnie sięgam po przepisy na sycące kremy. Jednym z takich dań jest aksamitna zupa pieczarkowa.

Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1 - Klopsiki

    10 min
    Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    4 min
    Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
  • Krok 3

    3 min
    Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 6 - Zupa

    3 min
    Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.
  • Krok 7

    5 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.
  • Krok 8

    2 min
    Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.
  • Krok 9

    10 min
    Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej WINIARY. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 10

    5 min
    Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 1 - Klopsiki z 11

Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 2 z 11

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 4 z 11

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 6 - Zupa z 11

Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 7 z 11

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 8 z 11

Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 9 z 11

Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej WINIARY. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 10 z 11

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 11 z 11

Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa porowa z mięsem mielonym

    Zupa porowa z mięsem mielonym

    59 min Średni
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu