Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z klopsikami

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  mg
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji zupy
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Czerstwa bułka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.5 g
Wartość energetyczna
316.7 kcal
Tłuszcze
21.4 g
Białko
27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Zimą chętnie sięgam po przepisy na sycące kremy. Jednym z takich dań jest aksamitna zupa pieczarkowa.

Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1 - Klopsiki

    10 min
    Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    4 min
    Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
  • Krok 3

    3 min
    Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 6 - Zupa

    3 min
    Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.
  • Krok 7

    5 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.
  • Krok 8

    2 min
    Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.
  • Krok 9

    10 min
    Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej WINIARY. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 10

    5 min
    Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 1 - Klopsiki z 11

Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 2 z 11

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 4 z 11

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 6 - Zupa z 11

Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 7 z 11

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 8 z 11

Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 9 z 11

Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej WINIARY. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 10 z 11

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 11 z 11

Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu