Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pieczarkowa z klopsikami

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
1  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  mg
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji zupy
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Czerstwa bułka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.04 g
Węglowodany
4.46 g
Tłuszcze
21.36 g
Wartość energetyczna
316.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Zimą chętnie sięgam po przepisy na sycące kremy. Jednym z takich dań jest aksamitna zupa pieczarkowa.

Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1 - Klopsiki

    10 min
    Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    4 min
    Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
  • Krok 3

    3 min
    Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 6 - Zupa

    3 min
    Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.
  • Krok 7

    5 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.
  • Krok 8

    2 min
    Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.
  • Krok 9

    10 min
    Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 10

    5 min
    Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 1 - Klopsiki z 11

Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 2 z 11

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 4 z 11

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 6 - Zupa z 11

Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 7 z 11

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 8 z 11

Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 9 z 11

Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 10 z 11

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 11 z 11

Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa porowa z mięsem mielonym

    59 min Średni
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu