Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

(0)
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
1  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  mg
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji zupy
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Czerstwa bułka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.04 g
Węglowodany
4.46 g
Tłuszcze
21.36 g
Wartość energetyczna
316.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1 - Klopsiki
10 min
Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
Krok 2
6 min
Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
4 min
Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Krok 4
5 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
Krok 3
3 min
Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6 - Zupa
3 min
Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.
Krok 7
5 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.
Krok 8
2 min
Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.
Krok 9
10 min
Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10
5 min
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.
Krok 11
3 min
Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 1 - Klopsiki z 11

Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 2 z 11

Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 4 z 11

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 3 z 11

Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 6 - Zupa z 11

Cebulę, czosnek obierz i posiekaj.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 7 z 11

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze ok 1 minuty.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 8 z 11

Podsmażone składniki zalej 0,5 l wody.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 9 z 11

Do małego naczynia wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy pieczarkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 10 z 11

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Krem pieczarkowy dopraw solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Krok 11 z 11

Zupę pieczarkową nałóż do talerzy, dodaj pulpeciki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Zimą chętnie sięgam po przepisy na sycące kremy. Jednym z takich dań jest aksamitna zupa pieczarkowa.

Kremową zupę pieczarkową serwuję z klopsikami mięsnymi i sporą porcją natki pietruszki. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu z pieczarek, najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa indyczego. Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli lubisz klopsiki i pulpeciki, sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha