Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

0
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.7  kg
Dynia obrana i pokrojona w kostkę (u mnie hokkaido, której nie obierałam)
1 
Cebula
3  ząbków
3  łyżek
0.7  l
Woda
2  łyżek
Jogurt grecki
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól morska
10  dag
Starty żółty ser na tarce o dużych oczkach
25  dag
Mięso mielone z indyka
1 
Cebula mała
2  łyżeczek
Lubczyk suszony
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
3  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Musztarda
trochę
Bułka tarta do obtoczenia klopsików
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.91 g
Węglowodany
16.23 g
Tłuszcze
11.49 g
Wartość energetyczna
211.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1 - Zupa dyniowa
6 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Krok 2
4 min
Dodajemy do podduszonej cebuli obrany i posiekany czosnek, smażymy pół minuty.
Krok 3
10 min
Dodajemy do cebuli z czosnkiem pokrojoną w kosteczkę dynię, dodajemy szczyptę kurkumy, podlewamy niewielką ilością wywaru (przygotowanego wcześniej z warzyw lub przy użyciu bulionu warzywnego WINIARY ), dusimy 5 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy pozostały wywar, gotujemy do miękkości dyni (ok. 10 minut).
Krok 5
6 min
Zupę z dyni miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską. Podajemy z kleksem jogurtu i klopsikami. Zupę z dyni z klopsikami posypujemy startym na dużych oczkach serem.
Krok 6 - Klopsiki
5 min
Mięso przekładamy do miski, wyrabiamy dłonią kilka minut, by nabrało sprężystości.
Krok 7
6 min
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
Krok 8
5 min
Podsmażoną cebulkę dodajemy do miski z mięsem mielonym, dodajemy musztardę, zioła, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Krok 9
5 min
Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce.
Krok 10
5 min
Smażymy na oleju od czasu do czasu delikatnie obracając je, by równomiernie się usmażyły.
Krok 11
5 min
Gotowe klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym listkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe dodajemy do zupy z dyni.
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 1 - Zupa dyniowa z 11

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aż się zeszkli.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 2 z 11

Dodajemy do podduszonej cebuli obrany i posiekany czosnek, smażymy pół minuty.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 3 z 11

Dodajemy do cebuli z czosnkiem pokrojoną w kosteczkę dynię, dodajemy szczyptę kurkumy, podlewamy niewielką ilością wywaru (przygotowanego wcześniej z warzyw lub przy użyciu bulionu warzywnego WINIARY ), dusimy 5 minut.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 4 z 11

Dodajemy pozostały wywar, gotujemy do miękkości dyni (ok. 10 minut).

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 5 z 11

Zupę z dyni miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską. Podajemy z kleksem jogurtu i klopsikami. Zupę z dyni z klopsikami posypujemy startym na dużych oczkach serem.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 6 - Klopsiki z 11

Mięso przekładamy do miski, wyrabiamy dłonią kilka minut, by nabrało sprężystości.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 7 z 11

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 8 z 11

Podsmażoną cebulkę dodajemy do miski z mięsem mielonym, dodajemy musztardę, zioła, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 9 z 11

Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 10 z 11

Smażymy na oleju od czasu do czasu delikatnie obracając je, by równomiernie się usmażyły.

Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Krok 11 z 11

Gotowe klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym listkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe dodajemy do zupy z dyni.

Nie ma chyba bardziej wdzięcznego jesiennego warzywa niż dynia. Można ją z łatwością przerobić na wiele przepysznych dań. Już samych zup z dyni jest całe mnóstwo, ale prawdziwi wielbiciele dyni na pewno na nich nie poprzestaną. Zupa z dyni z klopsikami, aksamitna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi mięsnych kuleczek, to świetny pomysł na jednodaniowy, jesienny obiad dla wszystkich dyniomaniaków. Zupa z dyni z klopsikami świetnie rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory.

Z podanych składników otrzymamy około 25 klopsików. Jeśli przygotowujemy klopsiki wcześniej, przed dodaniem do zupy warto podgrzać je w piekarniku.

Pyszności! A może spróbujesz innego przepisu z drobiem – indykiem, kurczakiem, gęsią?
Zupa potrawka z indyka z soczewicą
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Chicken chowder z kukurydzą
Indycze pulpeciki z natką pietruszki
Zupa z brukwi na gęsinie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika