Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
1 godz 7 min
Średni
0.7
kg
Dynia obrana i pokrojona w kostkę (u mnie hokkaido, której nie obierałam)
1
Cebula
3
ząbków
3
łyżek
0.7
l
Woda
2
łyżek
Jogurt grecki
1
szczypta
Kurkuma
2
łyżek
Olej
1
szczypta
Sól morska
10
dag
Starty żółty ser na tarce o dużych oczkach
25
dag
Mięso mielone z indyka
1
Cebula mała
2
łyżeczek
Lubczyk suszony
1
szczypta
Pieprz czarny
1
szczypta
Sól
3
łyżek
Bułka tarta
2
łyżek
Musztarda
trochę
Bułka tarta do obtoczenia klopsików
trochę
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
11.91 g
Węglowodany
16.23 g
Tłuszcze
11.49 g
Wartość energetyczna
211.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1 - Zupa dyniowa
6 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Krok 2
4 min
Dodajemy do podduszonej cebuli obrany i posiekany czosnek, smażymy pół minuty.
Krok 3
10 min
Dodajemy do cebuli z czosnkiem pokrojoną w kosteczkę dynię, dodajemy szczyptę kurkumy, podlewamy niewielką ilością wywaru (przygotowanego wcześniej z warzyw lub przy użyciu bulionu warzywnego WINIARY ), dusimy 5 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy pozostały wywar, gotujemy do miękkości dyni (ok. 10 minut).
Krok 5
6 min
Zupę z dyni miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską. Podajemy z kleksem jogurtu i klopsikami. Zupę z dyni z klopsikami posypujemy startym na dużych oczkach serem.
Krok 6 - Klopsiki
5 min
Mięso przekładamy do miski, wyrabiamy dłonią kilka minut, by nabrało sprężystości.
Krok 7
6 min
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
Krok 8
5 min
Podsmażoną cebulkę dodajemy do miski z mięsem mielonym, dodajemy musztardę, zioła, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Krok 9
5 min
Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce.
Krok 10
5 min
Smażymy na oleju od czasu do czasu delikatnie obracając je, by równomiernie się usmażyły.
Krok 11
5 min
Gotowe klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym listkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe dodajemy do zupy z dyni.
Nie ma chyba bardziej wdzięcznego jesiennego warzywa niż dynia. Można ją z łatwością przerobić na wiele przepysznych dań. Już samych zup z dyni jest całe mnóstwo, ale prawdziwi wielbiciele dyni na pewno na nich nie poprzestaną. Zupa z dyni z klopsikami, aksamitna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi mięsnych kuleczek, to świetny pomysł na jednodaniowy, jesienny obiad dla wszystkich dyniomaniaków. Zupa z dyni z klopsikami świetnie rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory.
Z podanych składników otrzymamy około 25 klopsików. Jeśli przygotowujemy klopsiki wcześniej, przed dodaniem do zupy warto podgrzać je w piekarniku.
Pyszności! A może spróbujesz innego przepisu z drobiem – indykiem, kurczakiem, gęsią?
Zupa potrawka z indyka z soczewicą
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Chicken chowder z kukurydzą
Indycze pulpeciki z natką pietruszki
Zupa z brukwi na gęsinie
Z podanych składników otrzymamy około 25 klopsików. Jeśli przygotowujemy klopsiki wcześniej, przed dodaniem do zupy warto podgrzać je w piekarniku.
Pyszności! A może spróbujesz innego przepisu z drobiem – indykiem, kurczakiem, gęsią?
Zupa potrawka z indyka z soczewicą
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Chicken chowder z kukurydzą
Indycze pulpeciki z natką pietruszki
Zupa z brukwi na gęsinie
Komentarze 0