Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

(0)
2 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  główek
0.5 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
2 
Liść laurowy
trochę
Świeże listki szałwii
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
4  gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1  opakowanie
Tofu naturalne lub wędzone (u mnie wędzone)
1  łyżeczka
Musztarda
1  ząbek
1  szczypta
Wędzona papryka
1  szczypta
Papryczka chili
1  łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska lub himalajska
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.27 g
Węglowodany
23.04 g
Tłuszcze
8.75 g
Wartość energetyczna
196.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1 - Zupa czosnkowa
60 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Główki czosnku zawijamy w folię aluminiową (każdą osobno). Tak przygotowany czosnek pieczemy 30 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
10 min
W czasie, kiedy czosnek piecze się w piekarniku, ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na oleju z dodatkiem listków laurowych, szałwii i szczypty kurkumy.
Krok 3
15 min
Podsmażone ziemniaki podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 10 minut.
Krok 4
10 min
Do zupy dodajemy wyciśnięty z główek czosnek, gotujemy chwilę.
Krok 5
10 min
Po zdjęciu garnka z kuchenki miksujemy zupę czosnkową na gładki krem (wcześniej wyciągając laurowe listki). Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
Krok 6 - Klopsiki z tofu (ok. 15 sztuk)
10 min
Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem.
Krok 7
10 min
Dodajemy musztardę i przyprawy, łączymy wszystkie składniki. Można też zblendować tofu z przyprawami na gładką masę.
Krok 8
12 min
Formujemy z masy nieduże klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju kilka minut, zwracając uwagę na to, by zrumieniły się równomiernie.
Krok 9
5 min
Odsączamy klopsiki z namiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z zupą czosnkową.
Krok 10
5 min
Zupę czosnkową podajemy z klopsikami z tofu, posypujemy listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki.
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 1 - Zupa czosnkowa z 10

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Główki czosnku zawijamy w folię aluminiową (każdą osobno). Tak przygotowany czosnek pieczemy 30 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 2 z 10

W czasie, kiedy czosnek piecze się w piekarniku, ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na oleju z dodatkiem listków laurowych, szałwii i szczypty kurkumy.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 3 z 10

Podsmażone ziemniaki podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 10 minut.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 4 z 10

Do zupy dodajemy wyciśnięty z główek czosnek, gotujemy chwilę.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 5 z 10

Po zdjęciu garnka z kuchenki miksujemy zupę czosnkową na gładki krem (wcześniej wyciągając laurowe listki). Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 6 - Klopsiki z tofu (ok. 15 sztuk) z 10

Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 7 z 10

Dodajemy musztardę i przyprawy, łączymy wszystkie składniki. Można też zblendować tofu z przyprawami na gładką masę.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 8 z 10

Formujemy z masy nieduże klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju kilka minut, zwracając uwagę na to, by zrumieniły się równomiernie.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 9 z 10

Odsączamy klopsiki z namiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z zupą czosnkową.

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Krok 10 z 10

Zupę czosnkową podajemy z klopsikami z tofu, posypujemy listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki.

Aromatyczna zupa czosnkowa z pieczonego czosnku tym razem serwowana jest z wegańskimi klopsikami z tofu. Pysznie doprawione klopsiki z tofu, które dodajemy do zupy czosnkowej, to nie tylko świetny kąsek do schrupania dla wegetarian czy wegan, ale dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. A do samej zupy czosnkowej chyba nie musimy Was przekonywać :)

Jeśli lubisz klopsiki, zobacz też inne nasze przepisy:
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha