Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Dodaj do CookBook

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

(0)
39 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka przepiórcze
15  dag
Mięso mielone z indyka
1 
Cebula mała
3  łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Suszona natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Musztarda ostra (u mnie z papryczką piri-piri)
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.3 g
Wartość energetyczna
116.6 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnego żurku niż jajko, które możemy przygotować na wiele sposobów. Od klasycznego jajka na twardo, poprzez jajko w koszulce, sadzone, klopsiki z jajek, po klopsiki z jajkiem przepiórczym przypominające jajka po szkocku. Choć jajka przepiórcze są niewielkie, klopsiki nabierają rozmiarów dzięki kołderce z pysznie doprawionego indyczego mięsa mielonego. Żurek lub barszcz biały z takim dodatkiem nie ma sobie równych.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 3

    4 min
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.
  • Krok 5

    6 min
    Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.
  • Krok 6

    3 min
    Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Krok 7

    3 min
    Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 1 z 7

Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 2 z 7

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 3 z 7

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 4 z 7

Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 5 z 7

Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 6 z 7

Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 7 z 7

Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    1 godz 12 min Łatwy
  • Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    57 min Łatwy
  • Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    28 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu