Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
39min
Średni
4
Jajka przepiórcze
15
dag
Mięso mielone z indyka
1
Cebula mała
3
łyżek
Bułka tarta
1
łyżeczka
Suszona natka pietruszki
0.5
łyżeczka
Musztarda ostra (u mnie z papryczką piri-piri)
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
trochę
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
9.82 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
5.32 g
Wartość energetyczna
116.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
10 min
Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
Krok 2
8 min
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3
4 min
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
Krok 4
5 min
Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.
Krok 5
6 min
Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.
Krok 6
3 min
Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Krok 7
3 min
Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnego żurku niż jajko, które możemy przygotować na wiele sposobów. Od klasycznego jajka na twardo, poprzez klopsiki z jajek, po klopsiki z jajkiem przepiórczym przypominające jajka po szkocku. Choć jajka przepiórcze są niewielkie, klopsiki nabierają rozmiarów dzięki kołderce z pysznie doprawionego indyczego mięsa mielonego. Żurek lub barszcz biały z takim dodatkiem nie ma sobie równych.
Komentarze 0