Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Cebula
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
30  g
Masło
1  szczypta
Spora szczypta suszonego tymianku
1  szczypta
Sól morska
50  g
Parmezan w kawałku lub w płatkach 50 g
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.21 g
Węglowodany
12.43 g
Tłuszcze
9.79 g
Wartość energetyczna
160.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Przygotujecie ją w trzech prostych krokach. Jedyna trudność, to konieczność wykazania się cierpliwością i… troskliwością. Cebulę trzeba bowiem długo dusić i na dodatek często jej doglądać. Nie myślcie, że zostawicie ją na kuchence i zajmiecie się swoimi sprawami. Cebula nie może się zrumienić, a ma się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować.

Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę, nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.

Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu:

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    60 min
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
  • Krok 2

    8 min
    Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
  • Krok 3

    1 min
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu
Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Krok 1 z 3

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Krok 2 z 3

Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Krok 3 z 3

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Zupa cebulowa krem

    Zupa cebulowa krem

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    2 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu