Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Przygotujecie ją w trzech prostych krokach. Jedyna trudność, to konieczność wykazania się cierpliwością i… troskliwością. Cebulę trzeba bowiem długo dusić i na dodatek często jej doglądać. Nie myślcie, że zostawicie ją na kuchence i zajmiecie się swoimi sprawami. Cebula nie może się zrumienić, a ma się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować.
Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę, nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.
Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
Krok 2
8 min
Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
Krok 3
1 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu
Krok 1
z
3
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
Krok 2
z
3
Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
Krok 3
z
3
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0