Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

0
2 godz 1 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Dynia
0.7  l
Wywar warzywny lub woda
4  łyżeczek
Oliwa
0.25  szklanka
Jogurt grecki
1  główka
1  łyżeczka
Suszone Oregano
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Chili
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
1  szczypta
Sól morska
50  dag
Chipsy z parmezanu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
49.51 g
Węglowodany
26.19 g
Tłuszcze
38.05 g
Wartość energetyczna
633.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

121 min
Krok 1
5 min
Dynię przecinamy na pół, usuwamy łyżką nasiona, kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania).
Krok 2
60 min
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i oregano. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. W połowie czasu wkładamy do piekarnika główkę czosnku – wcześniej odcinamy górną część główki, główkę zawijamy w papier do pieczenia.
Krok 3
20 min
Odstawiamy upieczoną z czosnkiem dynię do przestygnięcia.
Krok 4
15 min
Obieramy dynię, przekładamy do garnka. Podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Krok 5
5 min
Główkę czosnku rozwijamy z folii, upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do garnka z dynią.
Krok 6
5 min
Całość doprawiamy szczyptą chili i curry. Gotujemy 5 minut.
Krok 7
8 min
Zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i jeszcze chwilę blendujemy. Zabielamy jogurtem. W razie konieczności doprawiamy solą.
Krok 8
3 min
Zupę podajemy z chipsami z parmezanu.
Krok 9
15 min
Chipsy można przygotować z parmezanu samodzielnie – usypując z tartego parmezanu nieduże kupki (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekając w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu, aż się roztopią lub dodatkowo lekko zrumienią.
Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 1 z 9

Dynię przecinamy na pół, usuwamy łyżką nasiona, kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania).

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 2 z 9

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i oregano. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. W połowie czasu wkładamy do piekarnika główkę czosnku – wcześniej odcinamy górną część główki, główkę zawijamy w papier do pieczenia.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 3 z 9

Odstawiamy upieczoną z czosnkiem dynię do przestygnięcia.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 4 z 9

Obieramy dynię, przekładamy do garnka. Podlewamy wywarem i zagotowujemy.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 5 z 9

Główkę czosnku rozwijamy z folii, upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do garnka z dynią.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 6 z 9

Całość doprawiamy szczyptą chili i curry. Gotujemy 5 minut.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 7 z 9

Zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i jeszcze chwilę blendujemy. Zabielamy jogurtem. W razie konieczności doprawiamy solą.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 8 z 9

Zupę podajemy z chipsami z parmezanu.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Krok 9 z 9

Chipsy można przygotować z parmezanu samodzielnie – usypując z tartego parmezanu nieduże kupki (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekając w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu, aż się roztopią lub dodatkowo lekko zrumienią.

Nie ma prostszego sposobu na dynię, niż jej upieczenie. Razem ze skórką, więc nie ma problemu z obieraniem. Skórkę z łatwością zdejmuje się po upieczeniu i przestygnięciu dyni. Czy to nie wystarczający pretekst, by dziś na obiad była właśnie zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu? Smakuje naprawdę przepysznie. Smacznego.

Pieczenie nie tylko pomaga przy obieraniu dyni, ale też wydobywa wyjątkowy smak z warzyw i owoców! Spróbuj też innych przepisów, w których przyda się piekarnik:
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika