Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na prostą i wyjątkowa tanią zupę cebulową! Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Do tego chrupiące grzanki i odrobina białego wina, które nada aromatu. Lepszego i ciekawszego smaku zupie dodaje też wymieszanie dwóch rodzajów cebuli – białej i czerwonej.
Jeśli zupę chcemy podać także najmłodszym, pomińmy po prostu dodatek wina (choć w trakcie gotowania alkohol i tak odparowuje). Zupa cebulowa z serkiem topionym będzie nieco bardziej łagodna, nie straci jednak wiele na smaku.
Serek topiony sprawdza się również w innych zupach. Zobacz przepisy:
Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
20 min
Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
Krok 3
5 min
W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
Krok 4
1 min
W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
Krok 6
3 min
W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
7 min
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
Krok 8
1 min
Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Krok 1
z
8
Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
z
8
Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
Krok 3
z
8
W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
Krok 4
z
8
W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Krok 5
z
8
Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
Krok 6
z
8
W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
z
8
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
Krok 8
z
8
Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0