Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  ząbków
Czosnek
50  g
Serek topiony
60  ml
Białe wino półwytrawne
1 
Bagietka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.1 g
Węglowodany
47.63 g
Tłuszcze
17.63 g
Wartość energetyczna
372.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na prostą i wyjątkowa tanią zupę cebulową! Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Do tego chrupiące grzanki i odrobina białego wina, które nada aromatu. Lepszego i ciekawszego smaku zupie dodaje też wymieszanie dwóch rodzajów cebuli – białej i czerwonej.

Jeśli zupę chcemy podać także najmłodszym, pomińmy po prostu dodatek wina (choć w trakcie gotowania alkohol i tak odparowuje). Zupa cebulowa z serkiem topionym będzie nieco bardziej łagodna, nie straci jednak wiele na smaku.

Serek topiony sprawdza się również w innych zupach. Zobacz przepisy:

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Staropolska zupa cebulowa

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    8 min
    Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    20 min
    Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
  • Krok 4

    1 min
    W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
  • Krok 6

    3 min
    W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    7 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 2 z 8

Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 3 z 8

W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 4 z 8

W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 5 z 8

Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 6 z 8

W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 7 z 8

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 8 z 8

Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na wędzonce

    Zupa grzybowa na wędzonce

    1 godz 16 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu