Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  ząbków
Czosnek
50  g
Serek topiony
60  ml
Białe wino półwytrawne
1 
Bagietka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.6 g
Wartość energetyczna
372.9 kcal
Tłuszcze
17.6 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na prostą i wyjątkowa tanią zupę cebulową! Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Do tego chrupiące grzanki i odrobina białego wina, które nada aromatu. Lepszego i ciekawszego smaku zupie dodaje też wymieszanie dwóch rodzajów cebuli – białej i czerwonej.

Jeśli zupę chcemy podać także najmłodszym, pomińmy po prostu dodatek wina (choć w trakcie gotowania alkohol i tak odparowuje). Zupa cebulowa z serkiem topionym będzie nieco bardziej łagodna, nie straci jednak wiele na smaku.

Serek topiony sprawdza się również w innych zupach. Zobacz przepisy:

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Staropolska zupa cebulowa

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    8 min
    Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    20 min
    Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
  • Krok 4

    1 min
    W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
  • Krok 6

    3 min
    W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    7 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 2 z 8

Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 3 z 8

W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 4 z 8

W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 5 z 8

Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 6 z 8

W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 7 z 8

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 8 z 8

Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu