Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Kurki
2  łyżek
Masło klarowane lub zwykłe
1 
Cebula
30  g
Serek topiony śmietankowy
3 
Ziemniaki
1  łyżeczka
Czubryca zielona lub inne ulubione zioła
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny ziarnisty do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.02 g
Węglowodany
18.95 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
223.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
Krok 2
10 min
Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
Krok 3
15 min
Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
Krok 5
3 min
Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 1 z 6

Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 2 z 6

Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 3 z 6

Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 4 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 5 z 6

Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 6 z 6

Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kurki to moje ulubione grzyby. Nawet mogłabym wyruszyć na wyprawę do lasu po nie, choć nie przepadam za grzybobraniem. Ale po kurki mogłabym pójść w najciemniejszy las! Tym bardziej, że ma być zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika