Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
35min
Łatwy
30
dag
Kurki
2
łyżek
Masło klarowane lub zwykłe
1
Cebula
30
g
Serek topiony śmietankowy
3
Ziemniaki
2
łyżek
1
łyżeczka
Czubryca zielona lub inne ulubione zioła
1
łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1
szczypta
Sól morska i pieprz czarny ziarnisty do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
4.02 g
Węglowodany
18.95 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
223.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
Krok 2
10 min
Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
Krok 3
15 min
Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
Krok 5
3 min
Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Kurki to moje ulubione grzyby. Nawet mogłabym wyruszyć na wyprawę do lasu po nie, choć nie przepadam za grzybobraniem. Ale po kurki mogłabym pójść w najciemniejszy las! Tym bardziej, że ma być zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami.
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!
Komentarze 0