Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
Dodaj do CookBook

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

(1)
35 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kurki
2  łyżek
Masło klarowane lub zwykłe
1 
Cebula
30  g
Serek topiony śmietankowy
3 
Ziemniaki
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Czubryca zielona lub inne ulubione zioła
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny ziarnisty do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19 g
Wartość energetyczna
223.1 kcal
Tłuszcze
14.4 g
Białko
4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurki to moje ulubione grzyby. Nawet mogłabym wyruszyć na wyprawę do lasu po nie, choć nie przepadam za grzybobraniem. Ale po kurki mogłabym pójść w najciemniejszy las! Tym bardziej, że ma być zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
  • Krok 3

    15 min
    Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
  • Krok 5

    3 min
    Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    55 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu