Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kurki
2  łyżek
Masło klarowane lub zwykłe
1 
Cebula
30  g
Serek topiony śmietankowy
3 
Ziemniaki
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Czubryca zielona lub inne ulubione zioła
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny ziarnisty do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.02 g
Węglowodany
18.95 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
223.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurki to moje ulubione grzyby. Nawet mogłabym wyruszyć na wyprawę do lasu po nie, choć nie przepadam za grzybobraniem. Ale po kurki mogłabym pójść w najciemniejszy las! Tym bardziej, że ma być zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
  • Krok 3

    15 min
    Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
  • Krok 5

    3 min
    Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 1 z 6

Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 2 z 6

Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 3 z 6

Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 4 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 5 z 6

Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Krok 6 z 6

Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos z kurek

    Sos z kurek

    25 min Łatwy
  • Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

    Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    37 min Średni
  • Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

    Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu