Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

(0)
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Białe szparagi
1  łyżka
Masło
1 
Szalotka (lub 1/2 cebuli)
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
60  g
Serek topiony śmietankowy
trochę
Orzechy nerkowca
450  ml
Bulion warzywny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.65 g
Węglowodany
21.22 g
Tłuszcze
23.9 g
Wartość energetyczna
318.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
1 min
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
Krok 2
1 min
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Krok 3
8 min
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
10 min
Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
Krok 5
1 min
Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
Krok 6
1 min
Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Krok 7
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Krok 8
1 min
Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
1 min
Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 2 z 9

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 3 z 9

Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 4 z 9

Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 5 z 9

Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 6 z 9

Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 7 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 8 z 9

Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 9 z 9

Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.

Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.

Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.

Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)


Polecam też :

Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zupę szparagową z awokado i miętą

Zupę krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha