Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

0
1 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Wywar drobiowy lub warzywny
100  g
Śmietankowy ser topiony
100  g
Ser żółty (zdecydowanego w smaku, u mnie cheddar)
1 
Jajko, najlepiej zerówka lub jedynka
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Słodka papryka
2  łyżek
Świeżo posiekany szczypiorek lub natki pietruszki
0.5  opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.74 g
Węglowodany
45.05 g
Tłuszcze
36.16 g
Wartość energetyczna
530.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
5 min
Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
Krok 2
5 min
Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
Krok 3
5 min
Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
Krok 4
2 min
Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
5 min
Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
Krok 6
3 min
Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
Krok 7
20 min
Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
Krok 8
20 min
Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 9
3 min
Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.

Zupa serowa to istna bomba kaloryczna, ale pozwoliłam sobie ugotować tę zupę właśnie dziś, bo jest sycąca i szybko rozgrzewa. Czy może być zatem coś lepszego na taki chłodny jesienny dzień, niż zupa serowa? Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Wystarczy dużo sera, żółtego w kostce i serka topionego, aromatyczny wywar i koniecznie diablotki, które szybko można przygotować z gotowego ciasta francuskiego.

Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.

Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika