Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
1 godz 8 min
Średni
0.5
l
Wywar drobiowy lub warzywny
100
g
Śmietankowy ser topiony
100
g
Ser żółty (zdecydowanego w smaku, u mnie cheddar)
1
Jajko, najlepiej zerówka lub jedynka
1
szczypta
Pieprz czarny
1
Słodka papryka
2
łyżek
Świeżo posiekany szczypiorek lub natki pietruszki
0.5
opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie
.
Wartości odżywcze
Białko
19.74 g
Węglowodany
45.05 g
Tłuszcze
36.16 g
Wartość energetyczna
530.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
5 min
Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
Krok 2
5 min
Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
Krok 3
5 min
Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
Krok 4
2 min
Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
5 min
Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
Krok 6
3 min
Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
Krok 7
20 min
Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
Krok 8
20 min
Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 9
3 min
Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.
Zupa serowa to istna bomba kaloryczna, ale pozwoliłam sobie ugotować tę zupę właśnie dziś, bo jest sycąca i szybko rozgrzewa. Czy może być zatem coś lepszego na taki chłodny jesienny dzień, niż zupa serowa? Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Wystarczy dużo sera, żółtego w kostce i serka topionego, aromatyczny wywar i koniecznie diablotki, które szybko można przygotować z gotowego ciasta francuskiego.
Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.
Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.
Smacznego!
Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.
Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.
Smacznego!
Komentarze 0