Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

(0)
2 godz 21 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  główek
Czosnek
0.5  l
Wywar warzywny lub drobiowy
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska
1 
Ziemniak mały
1 
Surowe żółtko jaja
trochę
Świeże listki szałwii
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1  plaster
Szynka parmeńska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.44 g
Węglowodany
18.01 g
Tłuszcze
2.98 g
Wartość energetyczna
112.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku podbiła moje serce. I zanim zrobiła to przez żołądek, zakochałam się w niej już od aromatu pieczonego czosnku, jaki rozniósł się po mojej kuchni chwilę po wstawieniu do piekarnika jego ząbków posypanych rozmarynem. Rozmaryn, który niewątpliwie najlepiej komponuje się z daniami ziemniaczanymi, świetnie pasuje do pieczonego czosnku. Jednak w zupie czosnkowej najbardziej wyczuwalny jest aromat szałwii (nie licząc oczywiście aromatu pieczonego czosnku), której kilka świeżych listków dodałam bo wywaru.

Moja zupa czosnkowa miała być właściwie tylko z pieczonego czosnku. Upiekłam ząbki z dwóch główek, wydawało mi się, że to w sam raz na pół litra wywaru, ale kiedy ząbki trafiły do garnka, było mi mało. Większych zapasów czosnku nie miałam, skroiłam więc jednego ziemniaka, choć wolałabym upiec więcej czosnku. Efekt i tak był nieziemsko pyszny.

Chipsy z szynki parmeńskiej przyjemnie chrupały, aksamitna zupa rozpływała się w ustach, a aromat pieczonego czosnku przyjemnie unosił się wokół stołu, czego jednak nie docenili najmłodsi domownicy. To akurat było do przewidzenia, dlatego zupa czosnkowa została przygotowana w wersji dla dwojga, a dzieci dostały wczorajszy krupnik.

Polecam także zupę czosnkową z serem i ciastem francuskimJoli.

Przygotowanie

141 min
  • Krok 1

    60 min
    Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.
  • Krok 3

    8 min
    Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.
  • Krok 4

    10 min
    Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
  • Krok 5

    15 min
    Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.
  • Krok 7

    5 min
    Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 1 z 8

Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 2 z 8

Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 3 z 8

Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 4 z 8

Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 5 z 8

Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 6 z 8

Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 7 z 8

Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 8 z 8

Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu