
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dawno nie gotowałam tej zupy, więc zaczęłam od wywiadu wśród znajomych, jak wygląda ich zupa neapolitańska. Przepis każdy inny, ale jedno łączy je wszystkie. Żółty ser, makaron, żółtka i dużo śmietanki.
Ja ugotowałam swoją zupę na wywarze warzywnym, ale można wykorzystać do jej przygotowania niedzielny rosół i zaskoczyć neapolitanką domowników przygotowanych na pomidorówkę
Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zobacz Zupa z serków topionych
Zobacz Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Przygotowanie
Krok 1
12 minKrok 2
8 minKrok 3
5 minKrok 4
3 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Makaron wstawiam do gotowania i gotuję wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2 z 5
W tym czasie w drugim garnku podgrzewam śmietankę, do ciepłej śmietanki dodaję starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser (zostawiam trochę sera do posypania zupy na talerzach) i podgrzewam na małej mocy płyty ciągle mieszając, aż ser się rozpuści (można pomóc sobie blenderem).

Krok 3 z 5
Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do garnka ze śmietanką i serem, mieszam, dodaję do smaku oregano.

Krok 4 z 5
Żółtka mieszam w kubeczku z jedną łyżką zupy do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewam do garnka z zupą, dokładnie mieszam.

Krok 5 z 5
Zupę doprawiam oregano, podaję z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0