Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa neapolitańska z oryginalnym włoskim makaronem. Dostałam go w prezencie od sąsiadki, spędzającej w Alpach ferie. Szukając do niego odpowiedniego tła, pomyślałam właśnie o zupie neapolitańskiej, której kremowy kolor i konsystencja doskonale pasują do pasiastych wstążek i innych przeróżnych makaroników maści wszelakiej.
Dawno nie gotowałam tej zupy, więc zaczęłam od wywiadu wśród znajomych, jak wygląda ich zupa neapolitańska. Przepis każdy inny, ale jedno łączy je wszystkie. Żółty ser, makaron, żółtka i dużo śmietanki.
Ja ugotowałam swoją zupę na wywarze warzywnym, ale można wykorzystać do jej przygotowania niedzielny rosół i zaskoczyć neapolitanką domowników przygotowanych na pomidorówkę
Makaron wstawiam do gotowania i gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
8 min
W tym czasie w drugim garnku podgrzewam śmietankę, do ciepłej śmietanki dodaję starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser (zostawiam trochę sera do posypania zupy na talerzach) i podgrzewam na małej mocy płyty ciągle mieszając, aż ser się rozpuści (można pomóc sobie blenderem).
Krok 3
5 min
Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do garnka ze śmietanką i serem, mieszam, dodaję do smaku oregano.
Krok 4
3 min
Żółtka mieszam w kubeczku z jedną łyżką zupy do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewam do garnka z zupą, dokładnie mieszam.
Krok 5
1 min
Zupę doprawiam oregano, podaję z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Krok 1
z
5
Makaron wstawiam do gotowania i gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
z
5
W tym czasie w drugim garnku podgrzewam śmietankę, do ciepłej śmietanki dodaję starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser (zostawiam trochę sera do posypania zupy na talerzach) i podgrzewam na małej mocy płyty ciągle mieszając, aż ser się rozpuści (można pomóc sobie blenderem).
Krok 3
z
5
Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do garnka ze śmietanką i serem, mieszam, dodaję do smaku oregano.
Krok 4
z
5
Żółtka mieszam w kubeczku z jedną łyżką zupy do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewam do garnka z zupą, dokładnie mieszam.
Krok 5
z
5
Zupę doprawiam oregano, podaję z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0