Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa piwna – przepis na życzenie
Zupa piwna – przepis na życzenie
Zupa piwna – przepis na życzenie
Zupa piwna – przepis na życzenie
Zupa piwna – przepis na życzenie
Dodaj do CookBook

Zupa piwna – przepis na życzenie

(0)
43 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Piwo jasne
1  kawałek
Cynamon laska
trochę
Cynamon sproszkowany
4 
Goździki
trochę
Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
5  łyżek
Drobny cukier trzcinowy
2 
Żółtko
8  plastrów
Bułka weka (najlepiej „wczorajszej”)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.1 g
Wartość energetyczna
235.8 kcal
Tłuszcze
4.5 g
Białko
4.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Odkąd wybrałam się na Festiwal Dobrego Piwa, chodzi za mną zupa piwna. Nigdy takiej nie jadłam, w końcu przyszedł czas, żeby się z nią zmierzyć. Tym bardziej, że jedna z fanek naszego profilu na Facebooku pytała o przepis na taką zupę. Ja też zadałam sobie pytanie – czy ma to być zupa piwna na bulionie czy na słodko, a właściwie którą z tych zup ugotuję jako pierwszą, bo z pewnością ugotuję obie. Jako ze jestem łasuchem, zaczęłam od wersji na słodko. Piwo męska rzecz? Panowie pewnie prędzej zjedliby zupę piwną na bulionie lub golonkę w piwie. Ale moja zupa piwna ma bardzo kobiecy charakter i będzie smacznym uświetnieniem wszelkich spotkań w kobiecym gronie.

Najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem, kiedy na jej powierzchni utrzymuje się gęsta pianka. I dodać do niej dużo grzanek, na tyle dużo, by wchłonęły większość zupy. Szczypta orientalnych przypraw dodaje zupie charakteru. Można do jej przygotowania wykorzystać gotową przyprawę do grzanego piwa, chociaż ja wolę sama wrzucić kilka goździków (nie tylko się nadają do zupy piwnej, ale także go rosołu, można je powbijać w cebulę i taką bombkę dodać do gotującego się bulionu), szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i cynamon.

Zastanawiam się, jak by smakowała taka zupa w orzeźwiającej wersji z piwa cytrynowego, z dodatkiem startej skórki cytryny i posiekanymi listkami mięty. Może, kiedy lato na dobre u nas zagości, właśnie taką wersję przygotuję dla moich przyjaciółek, kiedy spotkamy się w upalny wieczór w jednym z naszych zacisznych przydomowych ogródków?

Smacznego!

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    8 min
    Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.
  • Krok 2

    4 min
    W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę
  • Krok 3

    8 min
    Piekarnik nastawiam na 200 st. C.
  • Krok 4

    10 min
    Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.
  • Krok 6

    5 min
    Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 1 z 7

Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 2 z 7

W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 3 z 7

Piekarnik nastawiam na 200 st. C.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 4 z 7

Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 5 z 7

Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 6 z 7

Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 7 z 7

Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu