Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa piwna – przepis na życzenie

0
43min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Piwo jasne
1  kawałek
Cynamon laska
trochę
Cynamon sproszkowany
4 
Goździki
trochę
Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
5  łyżek
Drobny cukier trzcinowy
2 
Żółtko
8  plastrów
Bułka weka (najlepiej „wczorajszej”)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.53 g
Węglowodany
37.15 g
Tłuszcze
4.53 g
Wartość energetyczna
235.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
8 min
Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.
Krok 2
4 min
W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę
Krok 3
8 min
Piekarnik nastawiam na 200 st. C.
Krok 4
10 min
Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.
Krok 5
5 min
Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.
Krok 6
5 min
Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.
Krok 7
3 min
Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 1 z 7

Piwo wlewam do garnka (dość dużego, bo piwo podczas gotowania bardzo się pieni), dodaję kawałek laski cynamonu, goździki i świeżo startą gałkę muszkatołową, podgrzewam do zagotowania.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 2 z 7

W tym czasie żółtka ubijam z cukrem na gładką masę

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 3 z 7

Piekarnik nastawiam na 200 st. C.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 4 z 7

Kromki weki kroję w kostkę, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rumienię w piekarniku około 10 minut. Jeśli mam świeże kromki, wkładam je na chwilę do piekarnika, aż lekko przyschną i dopiero wtedy kroję bułkę w kostkę.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 5 z 7

Kiedy piwo się zagotuje, zmniejszam moc płyty do minimum i gotuję 5 minut. Wyłączam płytę, odławiam łyżką cedzakową cynamon i goździki.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 6 z 7

Utarte z cukrem żółtka hartuję odrobiną piwa, mieszając. Dolewam jeszcze trochę, aż masa nabierze lejącej się konsystencji. Wówczas wlewam ją do garnka cały czas mieszając, nie gotuję.

Zupa piwna – przepis na życzenie

Krok 7 z 7

Zupę podaję z dużą ilością grzanek, posypuję cynamonem, można też posypać zupę odrobiną cukru pudru. Smacznego!

Odkąd wybrałam się na Festiwal Dobrego Piwa, chodzi za mną zupa piwna. Nigdy takiej nie jadłam, w końcu przyszedł czas, żeby się z nią zmierzyć. Tym bardziej, że jedna z fanek naszego profilu na Facebooku pytała o przepis na taką zupę. Ja też zadałam sobie pytanie – czy ma to być zupa piwna na bulionie czy na słodko, a właściwie którą z tych zup ugotuję jako pierwszą, bo z pewnością ugotuję obie. Jako ze jestem łasuchem, zaczęłam od wersji na słodko. Piwo męska rzecz? Panowie pewnie prędzej zjedliby zupę piwną na bulionie lub golonkę w piwie. Ale moja zupa piwna ma bardzo kobiecy charakter i będzie smacznym uświetnieniem wszelkich spotkań w kobiecym gronie.

Najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem, kiedy na jej powierzchni utrzymuje się gęsta pianka. I dodać do niej dużo grzanek, na tyle dużo, by wchłonęły większość zupy. Szczypta orientalnych przypraw dodaje zupie charakteru. Można do jej przygotowania wykorzystać gotową przyprawę do grzanego piwa, chociaż ja wolę sama wrzucić kilka goździków (nie tylko się nadają do zupy piwnej, ale także go rosołu, można je powbijać w cebulę i taką bombkę dodać do gotującego się bulionu), szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i cynamon.

Zastanawiam się, jak by smakowała taka zupa w orzeźwiającej wersji z piwa cytrynowego, z dodatkiem startej skórki cytryny i posiekanymi listkami mięty. Może, kiedy lato na dobre u nas zagości, właśnie taką wersję przygotuję dla moich przyjaciółek, kiedy spotkamy się w upalny wieczór w jednym z naszych zacisznych przydomowych ogródków?

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika