Zupa - krem cebulowy
41min
Łatwy
1 kostka
1 kostka
8
Ziemniaki
4
Cebula
4 łyżek
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
3.12 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
15.48 g
Wartość energetyczna
212.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
10 min
Cebule pokrój w kostkę, zeszklij na oleju w garnku.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka.
Krok 3
20 min
Zalej wodą, dodaj kostki rosołowe. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
Krok 4
5 min
Całość zmiksuj na gładki krem.
Krok 5
1 min
Podawaj z grzankami, krokietami, albo gotowanym jajkiem i smażoną kiełbasą.
Cebula jest nie tylko doskonałym dodatkiem do rosołu czy tradycyjnej jarzynowej, ale może stanowić bazę do przygotowania pysznej kremowej zupy. Krem z cebuli to proste i szybie danie, które można serwować zarówno na co dzień, jak i podczas imprez okolicznościowych. Do przygotowania zupy - krem wystarczy baza w postaci bulionu, ziemniaki i oczywiście główny składnik - cebula. Gdy raz spróbujesz kremowej zupy cebulowej, z pewnością stanie się częstym gościem na Twoim stole.
Komentarze 0