Zupa cebulowa zapiekana
55min
Łatwy
2 paczek
400 g
Cebula
2 płaskich łyżek
Masło
4 plastrów
Bagietka francuska
4 łyżek
Starty ser żółty
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.36 g
Węglowodany
28.48 g
Tłuszcze
13.92 g
Wartość energetyczna
301.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Cebule obierz, pokrój w piórka, zrumień na maśle, dopraw pieprzem.
Krok 2
20 min
Wlej 1 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
Krok 3
10 min
Kromki bagietki opiecz w tosterze lub zapiecz w piekarniku.
Krok 4
10 min
Na dno miseczek żaroodpornych wrzuć grzanki, dodaj połowę starego sera, zalej zupą cebulową, wierzch posyp serem i zapiecz w piekarniku na złoty kolor.
Zapiekana zupa cebulowa to alternatywa dla tradycyjnej zupy z cebulą – wzbogacona chrupiącą bagietką oraz Twoim ulubionym startym żółtym serem.
Przygotowaną gęstą zupę zapiekamy z wcześniej przygotowanymi grzankami i zapiekamy w pojedynczych miseczkach lub naczyniu żaroodpornym. Do zapiekanki cebulowej pasuje zarówno ketchup, jak i dip czosnkowy.
Komentarze 0