Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzisiaj na obiad zupa kalafiorowa z curry. Szczypta indyjskiej przyprawy dodana do tradycyjnej zupy kalafiorowej zupełnie ją odmieniła, od koloru po smak. Curry to mieszanka przypraw, na którą nie ma jednej receptury. Ta, którą używam w swojej kuchni, ma 14 składników, a może być ich nawet 25. W przyprawie curry znajdziemy kurkumę, kozieradkę, chili, kolendrę, czosnek, gorczycę, imbir, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i wiele innych przypraw i ziół, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dlatego warto dodawać curry nie tylko do dań kuchni indyjskiej.
W Indiach przyprawę curry przygotowuje się ze świeżych składników, mam nadzieję, że będę miała kiedyś okazję takiej spróbować. Na razie mam swoją przyprawę curry, przechowuję ją w szczelnie zamkniętym słoiczku i od czasu do czasu dodaję do mniej i bardziej indyjskich dań.
O tej porze roku moim zdaniem najlepiej wykorzystywać w kuchni kalafior mrożony. W końcu mrożenie jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności, który potrafi na wiele miesięcy zachować świeżość owoców i warzyw. Można oczywiście kupić kalafior importowany, ale jak dla mnie, zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy jest ten mrożony. Bo nawet jeśli kalafior wzrastał gdzieś daleko w naturalnych warunkach bez chemii, na pewno został nią potraktowany, żeby w idealnym stanie dotrwać do celu swojej podróży, czyli na sklepową półkę w środku polskiej zimy.
Smacznego!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki kroję w kostkę, wywar zagotowuję i dodaję do niego ziemniaki razem z mrożonymi różyczkami kalafiora. Dodaję szczyptę soli, gotuję do miękkości, ok 15 minut.
Krok 2
5 min
W tym czasie marchewkę kroję w cienkie słupki i przesmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażoną marchewkę dodaję do zupy i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 3
1 min
Dodaję do zupy łyżeczkę soku z cytryny, curry, szczyptę soli. Można doprawić zupę świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4
1 min
Zupę podaję ze świeżym szczypiorkiem.
Krok 1
z
4
Ziemniaki kroję w kostkę, wywar zagotowuję i dodaję do niego ziemniaki razem z mrożonymi różyczkami kalafiora. Dodaję szczyptę soli, gotuję do miękkości, ok 15 minut.
Krok 2
z
4
W tym czasie marchewkę kroję w cienkie słupki i przesmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażoną marchewkę dodaję do zupy i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 3
z
4
Dodaję do zupy łyżeczkę soku z cytryny, curry, szczyptę soli. Można doprawić zupę świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4
z
4
Zupę podaję ze świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0