Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

(0)
2 godz 45 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szalotka
1  ząbek
Czosnek
750  g
Buraki
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1.2  l
Woda
1 
Małe kwaśne jabłko
2  łyżek
Olej do smażenia
trochę
Pieprz ziołowy do smaku
trochę
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól do smaku
1  laska
Cynamon
trochę
Kilka kromek czerstwego pieczywa
1  szczypta
Cynamon do posypania
1  kubek
Gęsty jogurt naturalny
0.5 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.57 g
Węglowodany
33.13 g
Tłuszcze
8.59 g
Wartość energetyczna
229.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Moja wersja kremowej zupy z pieczonych buraków ma piękny, intensywny kolor i delikatnie pachnie cynamonem. Cynamon zazwyczaj dodaję do ciast i deserów czy owsianki, ale tym razem postanowiłam połączyć go z zupą kremem z buraków. Zupa wyszła smaczna i aromatyczna. Jest prosta w przygotowaniu, choć nieco czasu zajmie pieczenie buraków w piekarniku. Zupę krem z buraków polecam wszystkim wielbicielom buraczanych smaków :)

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1

    90 min
    Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.
  • Krok 2

    30 min
    Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    2 min
    Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  • Krok 5

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.
  • Krok 6

    1 min
    Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.
  • Krok 7

    15 min
    Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..
  • Krok 9

    5 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.
  • Krok 10

    2 min
    Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
  • Krok 11

    10 min
    Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.
  • Krok 12

    1 min
    Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 1 z 12

Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 2 z 12

Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 3 z 12

Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 4 z 12

Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 6 z 12

Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 7 z 12

Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 8 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 9 z 12

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 10 z 12

Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 11 z 12

Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 12 z 12

Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z buraków z jabłkiem

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu