Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

0
2 godz 45 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Szalotka
1  ząbek
750  g
Buraki
1.2  l
Woda
1 
Małe kwaśne jabłko
2  łyżek
Olej do smażenia
trochę
Pieprz ziołowy do smaku
trochę
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól do smaku
1  laska
Cynamon
trochę
Kilka kromek czerstwego pieczywa
1  szczypta
Cynamon do posypania
1  kubek
Gęsty jogurt naturalny
0.5 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.57 g
Węglowodany
33.13 g
Tłuszcze
8.59 g
Wartość energetyczna
229.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
90 min
Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.
Krok 2
30 min
Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).
Krok 3
3 min
Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4
2 min
Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Krok 5
5 min
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.
Krok 6
1 min
Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.
Krok 7
15 min
Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).
Krok 8
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..
Krok 9
5 min
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.
Krok 10
2 min
Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
Krok 11
10 min
Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.
Krok 12
1 min
Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 1 z 12

Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 2 z 12

Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 3 z 12

Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 4 z 12

Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 6 z 12

Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 7 z 12

Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 8 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 9 z 12

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 10 z 12

Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 11 z 12

Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 12 z 12

Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.

Moja wersja kremowej zupy z pieczonych buraków ma piękny, intensywny kolor i delikatnie pachnie cynamonem. Cynamon zazwyczaj dodaję do ciast i deserów czy owsianki, ale tym razem postanowiłam połączyć go z zupą kremem z buraków. Zupa wyszła smaczna i aromatyczna. Jest prosta w przygotowaniu, choć nieco czasu zajmie pieczenie buraków w piekarniku. Zupę krem z buraków polecam wszystkim wielbicielom buraczanych smaków :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika