Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Dodaj do CookBook

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

(0)
2 godz 45 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szalotka
1  ząbek
Czosnek
750  g
Buraki
3  łyżek
Bulion drobiowy lub warzywny w słoiku WINIARY
1.2  l
Woda
1 
Małe kwaśne jabłko
2  łyżek
Olej do smażenia
trochę
Pieprz ziołowy do smaku
trochę
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól do smaku
1  laska
Cynamon
trochę
Kilka kromek czerstwego pieczywa
1  szczypta
Cynamon do posypania
1  kubek
Gęsty jogurt naturalny
0.5 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.1 g
Wartość energetyczna
221.6 kcal
Tłuszcze
8.2 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Moja wersja kremowej zupy z pieczonych buraków ma piękny, intensywny kolor i delikatnie pachnie cynamonem. Cynamon zazwyczaj dodaję do ciast i deserów czy owsianki, ale tym razem postanowiłam połączyć go z zupą kremem z buraków. Zupa wyszła smaczna i aromatyczna. Jest prosta w przygotowaniu, choć nieco czasu zajmie pieczenie buraków w piekarniku. Zupę krem z buraków polecam wszystkim wielbicielom buraczanych smaków :)

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1

    90 min
    Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.
  • Krok 2

    30 min
    Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    2 min
    Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  • Krok 5

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.
  • Krok 6

    1 min
    Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.
  • Krok 7

    15 min
    Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..
  • Krok 9

    5 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.
  • Krok 10

    2 min
    Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
  • Krok 11

    10 min
    Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.
  • Krok 12

    1 min
    Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 1 z 12

Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 2 z 12

Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 3 z 12

Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 4 z 12

Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 6 z 12

Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 7 z 12

Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 8 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 9 z 12

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 10 z 12

Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 11 z 12

Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.

Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Krok 12 z 12

Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu