Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
2 godz 45 min
Trudny
1
Szalotka
1
ząbek
750
g
Buraki
3
łyżek
1.2
l
Woda
1
Małe kwaśne jabłko
2
łyżek
Olej do smażenia
trochę
Pieprz ziołowy do smaku
trochę
Tymianek suszony
1
szczypta
Sól do smaku
1
laska
Cynamon
trochę
Kilka kromek czerstwego pieczywa
1
szczypta
Cynamon do posypania
1
kubek
Gęsty jogurt naturalny
0.5
Cytryna
.
Wartości odżywcze
Białko
6.57 g
Węglowodany
33.13 g
Tłuszcze
8.59 g
Wartość energetyczna
229.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
90 min
Buraki obieramy i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem roślinnym i układamy buraki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1,5 godziny.
Krok 2
30 min
Gotowe buraki odstawimy do wystudzenia i kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski).
Krok 3
3 min
Cebulę dymkę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4
2 min
Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Krok 5
5 min
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw szalotkę, a po chwili czosnek i buraki oraz laskę cynamonu. Na koniec dodajemy jabłko.
Krok 6
1 min
Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy około 3/4 łyżeczki tymianku.
Krok 7
15 min
Gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką (około 10-15 minut).
Krok 8
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy sok z cytryny..
Krok 9
5 min
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę (wcześniej wyjmujemy laskę cynamonu). Jeśli konsystencja kremu z buraków będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco bulionu.
Krok 10
2 min
Kromki chleba kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą w sprayu i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
Krok 11
10 min
Grzanki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut.
Krok 12
1 min
Porcję zupy kremu z buraków podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i grzaneczkami z cynamonem.
Moja wersja kremowej zupy z pieczonych buraków ma piękny, intensywny kolor i delikatnie pachnie cynamonem. Cynamon zazwyczaj dodaję do ciast i deserów czy owsianki, ale tym razem postanowiłam połączyć go z zupą kremem z buraków. Zupa wyszła smaczna i aromatyczna. Jest prosta w przygotowaniu, choć nieco czasu zajmie pieczenie buraków w piekarniku. Zupę krem z buraków polecam wszystkim wielbicielom buraczanych smaków :)
Komentarze 0