Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Włoszczyzna to podstawa wielu dań, a zwłaszcza zup. Najlepsza jest ta uprawiana we własnym ogródku, bo możemy cieszyć się efektami naszej pracy, ale przede wszystkim dlatego, że takie warzywa rosną na naturalnych „wzmacniaczach” bez pestycydów.

Poza przechowywaniem włoszczyzny w zimnym i ciemnym pomieszczeniu (najlepiej w piwniczce) polecam też suszenie i mrożenie. To niezwykle proste i praktyczne sposoby na zachowanie cennych witamin oraz smaku warzyw.

DSC_0333 ZWZ WINIARY

Dzięki suszeniu włoszczyzny pozbywamy się z niej wody i zachowujemy sporą ilość składników odżywczych oraz zachowujemy smak warzyw. Warzywa w trakcie procesu suszenia znacznie zmniejszają swoją objętość, dzięki czemu nie ma problemu z ich przechowywaniem, bo zajmują mało miejsca. Wysuszoną włoszczyznę można też zmiksować i zamknąć w słoiku. To rewelacyjny dodatek do zup, sosów, duszonych mięs i wielu innych dań.

Suszenie włoszczyzny:

1. Warzywa przed suszeniem sortujemy (wybieramy tylko zdrowe egzemplarze bez plam i uszkodzeń).

2. Dokładnie myjemy i obieramy.

3. Obrane warzywa kroimy na bardzo cienkie paseczki (najlepiej obieraczką do warzyw).

4. Układamy partiami w suszarce do warzyw rozdzielając je.

5. Jeśli do suszenia wykorzystamy piekarnik, to blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy włoszczyznę tak, aby jej nie wymieszać. Suszymy warzywa z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika w temp. 60-70°C.

6. Najszybciej suszy się por, bo już po około 3 godzinach. Pozostałe warzywa są gotowe po 4-5 godzinach suszenia w suszarce.

7. Wysuszoną włoszczyznę miksujemy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym i ciemnym miejscu.

8. Wysuszona włoszczyzna nadaje się do użycia przez kilka miesięcy.

9. Gotową mieszankę możemy połączyć z naszymi ulubionymi ziołami.

DSC_0318 ZWZ WINIARY

Kolejnym prostym i skutecznym sposobem na przechowywanie włoszczyzny jest mrożenie. Mrożonki wszyscy doskonale znamy i zimową porą często po nie sięgamy – i bardzo słusznie, bo zwykłe, długotrwałe przechowywanie warzyw powoduje, że tracą one to, co najcenniejsze, czyli witaminy. Natomiast mrożenie ich powoduje, że zachowują one większość witamin, smak i kolor. Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania warzyw. Ważne, aby mrozić włoszczyznę świeżą, najlepiej zebraną prosto z ogródka.

DSC_0327 ZWZ WINIARY

 

Mrożenie włoszczyzny:

1. Wybieramy tylko świeże, zdrowe i nieuszkodzone warzywa.

2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.

3. Pokrojone warzywa układamy na tacce lub w pojemnikach i mrozimy partiami.

4. Następnie przekładamy je o woreczków, które warto sobie opisać podając informację o zawartości i dacie zamrożenia.

5. Zamrożoną włoszczyznę można przechowywać do 6 miesięcy.

Włoszczyzna znajduje szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni i to zarówno pod  postacią świeżych warzyw, tych mrożonych czy suszonych. Wzbogaca smak wielu dań: gulasze, duszone mięsa, sosy czy zupy. Nie wyobrażam sobie rosołu bez włoszczyzny i tak jest w przypadku większości zup. Włoszczyzna nadaje im smak i wzbogaca o cenne składniki odżywcze.

DSC_0340 ZWZ WINIARY

Polecam pyszne zupy ugotowane na bazie włoszczyzny :

Rosół wołowy

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Parzybroda

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty