Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie zna tego duetu. Seler i jabłko to na tyle intrygujące połączenie, że w postaci surówki trafiło na stałe do menu w wielu domach i restauracjach. Ciekawe zestawienie korzennego, lekko orzechowego smaku selera i słodko-kwaśnego smaku jabłka czyni z niego znakomity dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Aromat pogłębiają: sok z cytryny, odrobina jogurtu, rodzynki i Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Seler, podobnie jak jabłka, stanowi źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fakt, że taka surówka z selera z jabłkami i rodzynkami ma słodkawy smak, pomoże przekonać dzieci do zjedzenia warzyw w tej formie. W sklepach nie brakuje gotowych surówek, ale warto wypróbować domową wersję przepisu na surówkę z selera i jabłek.
Seler i jabłko obierz. Z jabłka wytnij gniazda nasienne i zetrzyj z selerem na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, połącz z selerem i jabłkiem, a na koniec dodaj rodzynki. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Możesz ją podać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Świetnie dopełni smaku pieczeni, ale też tradycyjnych kotletów schabowych lub smażonych ryb.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać