Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie zna tego duetu. Seler i jabłko to na tyle intrygujące połączenie, że w postaci surówki trafiło na stałe do menu w wielu domach i restauracjach. Ciekawe zestawienie korzennego, lekko orzechowego smaku selera i słodko-kwaśnego smaku jabłka czyni z niego znakomity dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Aromat pogłębiają: sok z cytryny, odrobina jogurtu, rodzynki i Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Seler, podobnie jak jabłka, stanowi źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fakt, że taka surówka z selera z jabłkami i rodzynkami ma słodkawy smak, pomoże przekonać dzieci do zjedzenia warzyw w tej formie. W sklepach nie brakuje gotowych surówek, ale warto wypróbować domową wersję przepisu na surówkę z selera i jabłek.
Seler i jabłko obierz. Z jabłka wytnij gniazda nasienne i zetrzyj z selerem na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, połącz z selerem i jabłkiem, a na koniec dodaj rodzynki. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Możesz ją podać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Świetnie dopełni smaku pieczeni, ale też tradycyjnych kotletów schabowych lub smażonych ryb.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
15 min
Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
8 min
Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.
Krok 3
2 min
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać
Krok 1
z
3
Składniki:
Seler, Jabłko, Sok z cytryny
Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.
Krok 3
z
3
Składniki:
Sól, Cukier, Pieprz biały
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
R
Robert
Na pierwszy rzut oka widać na zdjęciu, że sałatka nie jest zrobiona z selera naciowego. W wykazie składników jest jednak seler naciowy, który należy zgodnie z przepisem obrać... To karkołomne zadanie dla kogoś kto wie czym jest seler naciowy. Oczywiście da się to zrobić, tylko po co? Zamiast naciowego polecam korzeniowy.
Winiary
Expert
Robercie, przepraszamy za błąd. Chodzi oczywiście o korzeń selera. Pozdrawiamy!
Komentarze 2