Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

3
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Seler
1 
45  g
Rodzynki
2  łyżek
Sok z cytryny
30  g
Jogurt naturalny
trochę
Sól
1  g
Pieprz biały
2  g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.7 g
Węglowodany
36.08 g
Tłuszcze
11.15 g
Wartość energetyczna
245.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
15 min
Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
8 min
Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.
Krok 3
2 min
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać
Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

Krok 1 z 3

Składniki: Sok z cytryny, Jabłka, Seler

Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

Krok 2 z 3

Składniki: Rodzynki, Jogurt naturalny, Majonez Dekoracyjny Winiary

Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.

Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

Krok 3 z 3

Składniki: Pieprz biały, Cukier, Sól

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać

Trudno znaleźć kogoś, kto nie zna tego duetu. Seler i jabłko to na tyle intrygujące połączenie, że w postaci surówki trafiło na stałe do menu w wielu domach i restauracjach. Ciekawe zestawienie korzennego, lekko orzechowego smaku selera i słodko-kwaśnego smaku jabłka czyni z niego znakomity dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Aromat pogłębiają: sok z cytryny, odrobina jogurtu, rodzynki i Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Seler, podobnie jak jabłka, stanowi źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fakt, że taka surówka z selera z jabłkami i rodzynkami ma słodkawy smak, pomoże przekonać dzieci do zjedzenia warzyw w tej formie. W sklepach nie brakuje gotowych surówek, ale warto wypróbować domową wersję przepisu na surówkę z selera i jabłek.

Seler i jabłko obierz. Z jabłka wytnij gniazda nasienne i zetrzyj z selerem na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, połącz z selerem i jabłkiem, a na koniec dodaj rodzynki. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Możesz ją podać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Świetnie dopełni smaku pieczeni, ale też tradycyjnych kotletów schabowych lub smażonych ryb.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
R Robert
.

Na pierwszy rzut oka widać na zdjęciu, że sałatka nie jest zrobiona z selera naciowego. W wykazie składników jest jednak seler naciowy, który należy zgodnie z przepisem obrać... To karkołomne zadanie dla kogoś kto wie czym jest seler naciowy. Oczywiście da się to zrobić, tylko po co? Zamiast naciowego polecam korzeniowy.

Winiary
.
Expert

Robercie, przepraszamy za błąd. Chodzi oczywiście o korzeń selera. Pozdrawiamy!

m marcelina
.

puchotka

Winiary
.
Expert

Smacznego! :-)

Pokaż więcej komentarzy