Surówka z marchwi i chrzanu z jabłkami doskonale uzupełni każde danie mięsne lub rybne. Słodycz marchewki i jabłka, przełamana ostrym smakiem chrzanu i zmiękczona Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, wspaniale urozmaici każdy posiłek! Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a będzie stanowiła znakomity dodatek do niedzielnego obiadu.
Chrzan często pojawia się w polskiej kuchni jako dodatek do surówek, sałatek i sosów. Jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem, co ma w sobie trochę prawdy. Zawiera on łagodną formę naturalnego antybiotyku, która zwalcza bakterie odpowiedzialne za katar, kaszel czy zapalenie układu moczowego. Jest on doskonały na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych- sprawdza się więc podczas obfitych obiadów i tłustych kolacji. Chrzan jest też dobrym remedium na ból - zwalczanie bólów stawowych i kostnych za pomocą okładów z chrzanu było znane już setki lat temu. Ciekawostką jest, że za charakterystyczny smak rośliny odpowiada synigryna - glikozyd siarkowy, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. Chrzan to produkt tradycyjny, który jest używany w polskiej kuchni od wieków. Bardzo popularne są sałatki i surówki, a także sosy.
Przystępując do przygotowania pysznego dodatku, jakim jest surówka z marchwi, chrzanu i jabłka, musimy położyć na blat tarkę, miskę, nożyk oraz zagospodarować sobie maksymalnie 30 minut wolnego czasu. Najpierw musimy obrać marchewkę (pamiętajmy wpierw o jej umyciu!), a następnie zetrzeć na tarce. To samo czynimy z jabłkami- myjemy, obieramy i trzemy. Przydatną wskazówką jest to, że żeby jabłka nie ściemniały, możemy skropić je z sokiem z cytryny- obecny tam kwasek cytrynowy zapobiegnie utlenianiu i zmianie koloru owoców. Przepis na surówkę z marchwi i chrzanu nie byłby dobry bez odrobiny majonezu. Łączymy go z chrzanem, doprawiamy solą, a następnie łączymy z resztą składników. Tylko tyle wystarczy, aby otrzymać pyszny dodatek obiadowy. Będzie on wspaniały do ziemniaczków i kotleta schabowego lub do frytek i fileta z dorsza. Jest to surówka uniwersalna, pasująca do wielu dań.
Często wiemy, jakie danie główne zrobić na obiad, jednak zazwyczaj mamy problem z dodatkami. Sosy i sałatki to rzeczy, które potrafią urozmaicić posiłek, wzbogacić jego smak, a także połączyć wszystko w jedną całość. Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu sprawdza się fenomenalnie w tej roli. Dzięki niej w naszym daniu znajdą się jakże potrzebne witaminy i minerały, a dodatkowo zyskamy ciekawy smak, który ubogaci nasz rodzinny obiad. Jest to wspaniały pomysł na dodatek do posiłku. Smacznego!
Komentarze 1