Surówka z papryki
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.42 g
Węglowodany
20.04 g
Tłuszcze
9.57 g
Wartość energetyczna
167.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w słupki.
Krok 2
5 min
Jabłko bez nasion i ogórek pokroić w kostkę, pomidor w pół krążki.
Krok 3
3 min
Por drobno posiekać.
Krok 4
5 min
Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Krok 5
2 min
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z sosem z oliwy, dodać natkę pietruszki, wymieszać.
Czy połączenie papryki z jabłkiem jest oczywiste? Skądże! A to wielka szkoda, ponieważ słodycz jabłka wspaniale współgra z delikatnie pikantną słodyczą papryki. Przez to połączenie surówka z papryki nabiera wyjątkowego smaku. Papryka i jabłko, por, ogórek i pomidor stanowią wielobarwną i naprawdę wielosmakową propozycję na surówkę. Całość spaja wyrazisty sos zrobiony na bazie oliwy i soku z cytryny. Surówka z papryki to wspaniały dodatek np. do dań mięsnych.
Komentarze 0