Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zwykłe pszenne bułeczki

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 ml
Mleko
15 g
Drożdże
2 łyżeczek
Cukier
500 g
Mąka pszenna
1 
Jajko
2 łyżeczek
Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.05 g
Węglowodany
40.91 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
224.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.
Krok 2
10 min
Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
Krok 3
60 min
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 4
30 min
Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Krok 5
20 min
Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.
Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 1 z 5

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 2 z 5

Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 3 z 5

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 4 z 5

Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 5 z 5

Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.

Samodzielnie upieczone pszenne bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są miękkie, chrupiące i fantastycznie smakują. W połączeniu z wędlinami, świeżymi warzywami czy serem, tworzą fantastyczne śniadanie lub kolację, która na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika