Zwykłe pszenne bułeczki
125min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.05 g
Węglowodany
40.91 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
224.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.
Krok 2
10 min
Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
Krok 3
60 min
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 4
30 min
Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Krok 5
20 min
Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.
Samodzielnie upieczone pszenne bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są miękkie, chrupiące i fantastycznie smakują. W połączeniu z wędlinami, świeżymi warzywami czy serem, tworzą fantastyczne śniadanie lub kolację, która na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!
Komentarze 0