Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zwykłe pszenne bułeczki

Zwykłe pszenne bułeczki

(4)
2 godz 5 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest AlexM

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  ml
Mleko
15  g
Drożdże
2  łyżeczek
Cukier
500  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
2  łyżeczek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.05 g
Węglowodany
40.91 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
224.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Samodzielnie upieczone pszenne bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są miękkie, chrupiące i fantastycznie smakują. W połączeniu z wędlinami, świeżymi warzywami czy serem, tworzą fantastyczne śniadanie lub kolację, która na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.
  • Krok 2

    10 min
    Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
  • Krok 3

    60 min
    Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Krok 4

    30 min
    Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
  • Krok 5

    20 min
    Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.
Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 1 z 5

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 2 z 5

Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 3 z 5

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 4 z 5

Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Zwykłe pszenne bułeczki

Krok 5 z 5

Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Barbara

Przepis na bułki świetny i prosty wykonaniu. Dziękuję

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Jajka
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Bułki żytnie z ziarnami

    Bułki żytnie z ziarnami

    1 godz 58 min Trudny
  • Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu