Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fast-food, domowy fast-food

Burgery - przepisy i pomysły

Masz ochotę na pyszny fast food? Z nami przygotujesz pyszne burgery z różnymi dodatkami! 

Przepisy 20

Domowy burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

60 ze 100
25 min Łatwy

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

50 min Łatwy

Hamburger

40 ze 100
35 min Łatwy

Rybny burger

75 ze 100
30 min Łatwy

Hamburger z łososia

75 ze 100
45 min Łatwy

Sos hamburgerowy

7 min Łatwy

Burgery drobiowo-warzywne z sosem z masła orzechowego i piklami

70 ze 100
40 min Łatwy

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

80 ze 100
3 godz 51 min Średni

Burgery z łososia z pastą z awokado i limonki

1 godz Łatwy

Burgery drobiowe z Maggi

90 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

3 godz 56 min Średni

Grillowany burger

70 ze 100
29 min Łatwy

Burgery z pieczonego łososia

85 ze 100
36 min Łatwy

Hamburgery drobiowe z serem

55 ze 100
34 min Łatwy

Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

45 ze 100
25 min Łatwy

Klasyczny amerykański hamburger

60 ze 100
20 min Łatwy

Hamburgery drobiowe

50 ze 100
26 min Łatwy

Soczysty burger z serem halloumi

75 ze 100
20 min Łatwy

Hamburgery z chrupiącym boczkiem

50 ze 100
27 min Łatwy

Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

25 min Łatwy

Apetyczny świat burgerów 

Czy wiesz, ze hamburgera wymyślił w 1904 r. pewien garncarz, który podejmował się gotowania na wystawach garncarskich i prowadził niewielki bar w Teksasie? Pewnego dnia zaproponował swoim gościom kotlet z mielonego mięsa, ułożony na grzance z sałatą i doprawiony musztardą oraz majonezem. Sama nazwa potrawy została wprowadzona do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Hamburga i wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny. Burgery należą do żywności z grupy fast food, czyli szybko przygotowywanej i serwowanej na poczekaniu. 

Wszystkie dodatki do burgera mają ogromny wpływ na jego smak, jednak najważniejszy jest główny składnik – mięso. Najpopularniejszą wkładką mięsną do burgerów jest mielona wołowina, grillowana lub krótko obsmażona na dużym ogniu. Do bułek daje się także soczystą szarpaną wołowinę, pieczoną rybę w panierce, kurczaka lub mielone w wersji wegetariańskiej. 

Pyszne burgery z dodatkami 

Charakterystyczną cechą prawdziwego burgera jest jego wielopiętrowa konstrukcja. Pomiędzy dwoma połówkami bułki oprócz warstwy mięsa najczęściej znajdują się także liczne dodatki. Na przykład hamburger domowy z chrupiącym boczkiem ma na spodzie grillowanej bułki sos burgerowy, mięso, ser, surówkę z kapusty, upieczony na chrupko boczek oraz plastry warzyw. Wszystkie te składniki wspólnie tworzą kolorowe, niezwykle smaczne danie, wprost idealne na obiad czy szybki lunch. Świetnymi dodatkami do burgerów mogą być też marynowane papryczki jalapeño, sałata, prażona cebulka, świeża papryka, ogórek czy surówka Colesław. 

Burgery z dodatkiem ryby to fantastyczna w smaku i znacznie lżejsza alternatywa tradycyjnego hamburgera. Warto przygotować pyszne burgery z łososia z dodatkiem pasty z awokado i limonki. Filet, drobno posiekany z koperkiem, kolendrą i sokiem z limonki doskonale pasuje do wyrazistej pasty awokado i ostrej czerwonej cebuli, tworząc zaskakująco smaczne danie. 

Czy istnieją bezmięsne wersje hamburgerów? Oczywiście! Wegeburgery z cieciorki z domowym Colesławem to pyszna i aromatyczna wersja burgera, którą warto podać z porcją świeżo usmażonych klasycznych frytek. Pyszne wegeburgery można także przygotować na bazie kaszy jaglanej, ciecierzycy, kaszy jęczmiennej i gotowanej fasoli. Do burgerów bezmięsnych wkłada się takie same dodatki jak do tych klasycznych. Warto także pamiętać o sosach, które nie tylko nadają potrawie soczystości, lecz także wyjątkowego smaku i aromatu.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu