Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fast-food, domowy fast-food

Burgery - przepisy i pomysły

Masz ochotę na pyszny fast food? Z nami przygotujesz pyszne burgery z różnymi dodatkami! 

Przepisy 20

Burgery z pieczonego łososia

Burgery z pieczonego łososia

85 ze 100
36 min Łatwy
Burgery z łososia z pastą z awokado i limonki

Burgery z łososia z pastą z awokado i limonki

1 godz Łatwy
Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

3 godz 56 min Średni
Soczysty burger z serem halloumi

Soczysty burger z serem halloumi

75 ze 100
20 min Łatwy
Grillowany burger

Grillowany burger

70 ze 100
29 min Łatwy
Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

80 ze 100
3 godz 51 min Średni
Domowy burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

Domowy burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

60 ze 100
25 min Łatwy
Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

50 min Łatwy
Hamburger

Hamburger

40 ze 100
35 min Łatwy
Rybny burger

Rybny burger

75 ze 100
30 min Łatwy
Hamburger z łososia

Hamburger z łososia

75 ze 100
45 min Łatwy
Sos hamburgerowy

Sos hamburgerowy

7 min Łatwy
Burgery drobiowo-warzywne z sosem z masła orzechowego i piklami

Burgery drobiowo-warzywne z sosem z masła orzechowego i piklami

70 ze 100
40 min Łatwy
Burgery drobiowe z Maggi

Burgery drobiowe z Maggi

90 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Hamburgery drobiowe z serem

Hamburgery drobiowe z serem

55 ze 100
34 min Łatwy
Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

45 ze 100
25 min Łatwy
Klasyczny amerykański hamburger

Klasyczny amerykański hamburger

60 ze 100
20 min Łatwy
Hamburgery drobiowe

Hamburgery drobiowe

50 ze 100
26 min Łatwy
Hamburgery z chrupiącym boczkiem

Hamburgery z chrupiącym boczkiem

50 ze 100
27 min Łatwy
Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

25 min Łatwy

Apetyczny świat burgerów 

Czy wiesz, ze hamburgera wymyślił w 1904 r. pewien garncarz, który podejmował się gotowania na wystawach garncarskich i prowadził niewielki bar w Teksasie? Pewnego dnia zaproponował swoim gościom kotlet z mielonego mięsa, ułożony na grzance z sałatą i doprawiony musztardą oraz majonezem. Sama nazwa potrawy została wprowadzona do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Hamburga i wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny. Burgery należą do żywności z grupy fast food, czyli szybko przygotowywanej i serwowanej na poczekaniu. 

Wszystkie dodatki do burgera mają ogromny wpływ na jego smak, jednak najważniejszy jest główny składnik – mięso. Najpopularniejszą wkładką mięsną do burgerów jest mielona wołowina, grillowana lub krótko obsmażona na dużym ogniu. Do bułek daje się także soczystą szarpaną wołowinę, pieczoną rybę w panierce, kurczaka lub mielone w wersji wegetariańskiej. 

Pyszne burgery z dodatkami 

Charakterystyczną cechą prawdziwego burgera jest jego wielopiętrowa konstrukcja. Pomiędzy dwoma połówkami bułki oprócz warstwy mięsa najczęściej znajdują się także liczne dodatki. Na przykład hamburger domowy z chrupiącym boczkiem ma na spodzie grillowanej bułki sos burgerowy, mięso, ser, surówkę z kapusty, upieczony na chrupko boczek oraz plastry warzyw. Wszystkie te składniki wspólnie tworzą kolorowe, niezwykle smaczne danie, wprost idealne na obiad czy szybki lunch. Świetnymi dodatkami do burgerów mogą być też marynowane papryczki jalapeño, sałata, prażona cebulka, świeża papryka, ogórek czy surówka Colesław. 

Burgery z dodatkiem ryby to fantastyczna w smaku i znacznie lżejsza alternatywa tradycyjnego hamburgera. Warto przygotować pyszne burgery z łososia z dodatkiem pasty z awokado i limonki. Filet, drobno posiekany z koperkiem, kolendrą i sokiem z limonki doskonale pasuje do wyrazistej pasty awokado i ostrej czerwonej cebuli, tworząc zaskakująco smaczne danie. 

Czy istnieją bezmięsne wersje hamburgerów? Oczywiście! Wegeburgery z cieciorki z domowym Colesławem to pyszna i aromatyczna wersja burgera, którą warto podać z porcją świeżo usmażonych klasycznych frytek. Pyszne wegeburgery można także przygotować na bazie kaszy jaglanej, ciecierzycy, kaszy jęczmiennej i gotowanej fasoli. Do burgerów bezmięsnych wkłada się takie same dodatki jak do tych klasycznych. Warto także pamiętać o sosach, które nie tylko nadają potrawie soczystości, lecz także wyjątkowego smaku i aromatu.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu