Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Amerykański hamburger
Dodaj do CookBook

Amerykański hamburger

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Bułki do hamburgerów
800  g
Mięso mielone (najlepiej wołowe)
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
4  liści
Sałata
4  plastrów
Ser cheddar
2  dużych
Pomidory
4  plastrów
Boczek
70  g
Ogórki marynowane
35  g
Biała cebula
2  łyżek
Majonez Lekki WINIARY
14  g
Papryczka jalapeño
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.2 g
Wartość energetyczna
661.2 kcal
Tłuszcze
33.5 g
Białko
53.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Hamburger to prawdziwy symbol amerykańskiej kuchni. Potrawa jest na tyle popularna i lubiana na całym świecie, że powstały już setki odsłon tej sycącej kanapki z mięsnym kotletem, serem i warzywami. Nasz amerykański hamburger sięga jednak do korzeni. Jest soczysty, pikantny za sprawą ostrej papryczki i chrupiący dzięki sałacie i ogórkom. Całość, zamkniętą w miękkiej bułce, dopełnia wyrazisty ser cheddar. Jeśli chodzi o prawdziwy hamburger po amerykańsku, przepis na to danie jest zaskakująco prosty, a przy swojej prostocie fenomenalny w smaku. Przygotujesz go w bardzo krótkim czasie, a ponieważ składanie burgera z gotowych kotletów i pokrojonych dodatków to już czysta przyjemność, możesz zaproponować swoim gościom, aby samodzielnie skomponowali swoją amerykańską kanapkę. Wypróbuj nasz przepis i posmakuj prawdziwego, klasycznego hamburgera w amerykańskim stylu!


Z czego składa się prawdziwy amerykański burger?

Wpisując w sieci hasło "hamburger amerykański przepis", możesz znaleźć receptury bazujące na zupełnie różnych dodatkach do miękkiej bułki i soczystego kotleta, najczęściej z wołowiny. Jednak prawdziwy amerykański hamburger powinien być serwowany z konkretnymi składnikami. To przede wszystkim takie chrupiące warzywa, jak sałata, cebula i marynowane ogórki, a także ostra papryczka jalapeno, która dodaje kanapce charakteru. Dla złagodzenia tej pikanterii, między kawałkami bułki umieszcza się jeszcze plaster soczystego pomidora oraz kremowy ser cheddar. Podstawą amerykańskiego hamburgera jest zaś lekko słodkie, miękkie pieczywo i prosty, pozbawiony panierki kotlet, najlepiej z wołowiny. Całość łączy ze sobą równie prosty w przygotowaniu sos na bazie majonezu. Nie zapominajmy również o pewnym chrupkim dodatku, bez którego amerykański burger nie byłby amerykańskim burgerem - to oczywiście idealnie przysmażony boczek w plastrach.


Hamburger amerykański - jak podawać?

Amerykański hamburger powinien być przygotowany ze świeżych składników. Bułkę burgera warto podgrzać na grillu lub na patelni. Następnie, aby pozostałe składniki dobrze się trzymały, należy posmarować ją majonezem lub innym, ulubionym sosem. Kolejność składania prawdziwego hamburgera to: sałata, kotlet z roztopionym serem, plaster pomidora, krążki cebuli, kawałki ogórka oraz opcjonalnie pikantna papryczka. Na wierzch kładziemy chrupiące plastry boczku oraz drugą połowę bułki. Prawdziwy amerykański burger najlepiej zaserwować gościom z dodatkiem frytek i/lub surówki colesław. Warto pamiętać też o wbiciu w niego wykałaczki - dzięki temu poszczególne dodatki pozostaną na swoim miejscu.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i przyprawą MAGGI w płynie. Wszystko wymieszaj i uformuj 4 identyczne kotlety.
  • Krok 2

    5 min
    Grilluj mięso i boczek przez 3-5 minut z każdej strony (możesz je też usmażyć na patelni). W ostatniej chwili na mięso połóż plasterki sera cheddar. W międzyczasie pomidory, ogórki i cebulę pokrój w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Pokrój bułki i natrzyj je majonezem lub innym ulubionym sosem. Na dolną bułkę połóż sałatę, kotlety z roztopionym serem, pomidory, cebulę, ogórki. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać też posiekaną papryczkę jalapeno. Całość przykryj drugą połówką bułki. Klasyczne amerykańskie hamburgery podawaj z frytkami.
Amerykański hamburger

Krok 1 z 3

Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i przyprawą MAGGI w płynie. Wszystko wymieszaj i uformuj 4 identyczne kotlety.

Amerykański hamburger

Krok 2 z 3

Grilluj mięso i boczek przez 3-5 minut z każdej strony (możesz je też usmażyć na patelni). W ostatniej chwili na mięso połóż plasterki sera cheddar. W międzyczasie pomidory, ogórki i cebulę pokrój w plasterki.

Amerykański hamburger

Krok 3 z 3

Pokrój bułki i natrzyj je majonezem lub innym ulubionym sosem. Na dolną bułkę połóż sałatę, kotlety z roztopionym serem, pomidory, cebulę, ogórki. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać też posiekaną papryczkę jalapeno. Całość przykryj drugą połówką bułki. Klasyczne amerykańskie hamburgery podawaj z frytkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia amerykańska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    30 min Średni
  • Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

    Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

    50 min Łatwy
  • Pierogi z borówkami amerykańskimi

    Pierogi z borówkami amerykańskimi

    47 min Łatwy
  • Ciasto amerykańskie Brownie

    Ciasto amerykańskie Brownie

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu