Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5 szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1 łyżka
Oliwa
0.5 szklanka
woda gorąca
0.25 szklanka
Kwaśna śmietana
2 szklanek
Borówki amerykańskie
0.5 szklanka
Jogurt naturalny
3 łyżek
Cukier kryształ
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
429.19 kcal
Białko
13.38 g
Tłuszcze
10.1 g
Węglowodany
77.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
15 min
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko, śmietanę i oliwę. Mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść elastyczne, sprężyste ciasto.
Krok 2
5 min
Borówki umyć osuszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Krok 3
15 min
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i dokładnie zlepiać brzegi.
Krok 4
7 min
Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5
5 min
Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Polać jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Pierogi z borówkami amerykańskimi

Krok 1 z 5

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko, śmietanę i oliwę. Mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść elastyczne, sprężyste ciasto.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

Krok 2 z 5

Borówki umyć osuszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

Krok 3 z 5

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i dokładnie zlepiać brzegi.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

Krok 4 z 5

Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

Krok 5 z 5

Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Polać jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem waniliowym.

Pierogi z borówkami amerykańskimi to wspaniałe, pyszne danie, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć! Sekret tkwi w delikatnym, sprężystym cieście, które podczas jedzenia rozpływa się w ustach oraz słodziutkich borówkach. Pierogi z borówkami amerykańskimi polane jogurtem naturalnym z odrobinką słodkiego Cukru Wanilinowego WINIARY są wyśmienite. Do zaklejania pierogów możesz poprosić dzieci, wtedy czas skróci się o połowę, a do tego masz pewność, że przepis pozostanie w Twojej rodzinie na stałe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika