Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulled pork czyli szarpana łopatka wieprzowa długo duszona w ziołach i przyprawach. Mięso przygotowane w ten sposób jest niesamowicie kruche, dosłownie rozpływa się w ustach!
Przygotowanie
236 min
Krok 1
5 min
Łopatkę pokrój na duże kawałki.
Krok 2
5 min
W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.
Krok 4
3 min
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 5
15 min
Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.
Krok 6
180 min
Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.
Krok 7
5 min
Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).
Krok 8
15 min
Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.
Krok 9
3 min
Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.
Krok 1
z
9
Łopatkę pokrój na duże kawałki.
Krok 2
z
9
W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
z
9
Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.
Krok 4
z
9
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 5
z
9
Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.
Krok 6
z
9
Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.
Krok 7
z
9
Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).
Krok 8
z
9
Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.
Krok 9
z
9
Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0