Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mrożone borowiki (całe lub krojone)
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
1 
Cebula mała
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2  łyżek
Masło
0.33  szklanka
Słodka śmietanka 30%
1  łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
200  g
Makaron Świderki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.62 g
Węglowodany
41.39 g
Tłuszcze
14.75 g
Wartość energetyczna
356.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa borowikowa ze świderkami może pojawiać się na naszych stołach nie tylko jesienią. Smak wyjątkowych grzybowych zup przygotowywanych ze świeżych grzybów można odtworzyć o każdej porze roku, sięgając po grzyby mrożone. Aby zupa był jeszcze bardziej aromatyczna, jako bazę warto wykorzystać Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie pachnące suszone grzyby i idealnie do nich dobrane przyprawy.

Do przygotowania zupy można wykorzystać grzyby mrożone w całości lub krojone. Ja sięgnęłam po te w całości, ze względu na ich nieodparty urok. Kilka z nich warto odłożyć do dekoracji zupy na talerzach, resztę trzeba będzie jednak pokroić.

Zupa borowikowa może być podana z różnego rodzaju makaronem, jednak najbardziej będą pasować świderki, ewentualnie inny drobny makaron.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    4 min
    Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
  • Krok 3

    6 min
    W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
  • Krok 5

    7 min
    Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
  • Krok 7

    8 min
    Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 1 z 8

Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 3 z 8

W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 4 z 8

Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 6 z 8

Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 7 z 8

Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na Wigilię

    30 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

    4 godz 41 min Łatwy
  • Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu