Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mrożone borowiki (całe lub krojone)
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
1 
Cebula mała
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2  łyżek
Masło
0.33  szklanka
Słodka śmietanka 30%
1  łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
200  g
Makaron Świderki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.62 g
Węglowodany
41.39 g
Tłuszcze
14.75 g
Wartość energetyczna
356.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa borowikowa ze świderkami może pojawiać się na naszych stołach nie tylko jesienią. Smak wyjątkowych grzybowych zup przygotowywanych ze świeżych grzybów można odtworzyć o każdej porze roku, sięgając po grzyby mrożone. Aby zupa był jeszcze bardziej aromatyczna, jako bazę warto wykorzystać Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie pachnące suszone grzyby i idealnie do nich dobrane przyprawy.

Do przygotowania zupy można wykorzystać grzyby mrożone w całości lub krojone. Ja sięgnęłam po te w całości, ze względu na ich nieodparty urok. Kilka z nich warto odłożyć do dekoracji zupy na talerzach, resztę trzeba będzie jednak pokroić.

Zupa borowikowa może być podana z różnego rodzaju makaronem, jednak najbardziej będą pasować świderki, ewentualnie inny drobny makaron.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    4 min
    Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
  • Krok 3

    6 min
    W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
  • Krok 5

    7 min
    Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
  • Krok 7

    8 min
    Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 1 z 8

Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 3 z 8

W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 4 z 8

Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 6 z 8

Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 7 z 8

Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa na Wigilię

    Zupa grzybowa na Wigilię

    30 min Łatwy
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

    Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

    4 godz 41 min Łatwy
  • Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu