Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotujecie ją na milion przepysznych sposobów, za każdym razem inaczej, a jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.
W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
51 min
Krok 1
10 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
Krok 2
1 min
Cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 3
10 min
Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
20 min
W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
Krok 5
3 min
Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 6
5 min
Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
Krok 7
1 min
Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.
Krok 1
z
8
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
Krok 2
z
8
Cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 3
z
8
Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
z
8
W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
Krok 5
z
8
Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 6
z
8
Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
Krok 7
z
8
Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 8
z
8
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0