Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Dodaj do CookBook

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

(1)
51 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże grzyby leśne (np. prawdziwki)
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
50  g
Pęczak
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki lub świeże listki tymianku
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
trochę
Opcjonalnie: groszek ptysiowy lub grzanki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.9 g
Wartość energetyczna
194.3 kcal
Tłuszcze
6.6 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotujecie ją na milion przepysznych sposobów, za każdym razem inaczej, a jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulkę kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 4

    20 min
    W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
  • Krok 5

    3 min
    Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
  • Krok 6

    5 min
    Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna – przepis na tradycyjną zupę z ryb

    Zupa rybna – przepis na tradycyjną zupę z ryb

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    2 godz 40 min Łatwy
  • Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

    Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu