Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa grzybowa na Wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię

Zupa grzybowa na Wigilię

(5)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
200  g
Mrożone grzyby
3  łyżek
Masło klarowane
1 
Cebula mała
0.33  szklanka
Śmietana kwaśna
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
200  g
Makaron łazankowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.11 g
Węglowodany
41.98 g
Tłuszcze
16.6 g
Wartość energetyczna
398.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W wielu polskich domach na wigilijnych stołach, pojawia się zupa grzybowa. Można ją przygotować bardzo szybko, wykorzystując aromatyczną Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa podawana jest z domowym makaronem łazankowym, ale można też wykorzystać gotowe łazanki. Przecież mamy jeszcze tak dużo potraw do przygotowania przed świętami. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby na szybkie przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań, pachnących tak, jak pachnie Wigilia zapamiętana z dzieciństwa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
  • Krok 2

    6 min
    W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.
  • Krok 3

    8 min
    Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.
  • Krok 4

    3 min
    Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa na Wigilię

Krok 1 z 5

Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.

Zupa grzybowa na Wigilię

Krok 2 z 5

W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.

Zupa grzybowa na Wigilię

Krok 3 z 5

Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.

Zupa grzybowa na Wigilię

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.

Zupa grzybowa na Wigilię

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    44 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

    Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

    51 min Łatwy
  • Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu