Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W wielu polskich domach na wigilijnych stołach, pojawia się zupa grzybowa. Można ją przygotować bardzo szybko, wykorzystując aromatyczną Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa podawana jest z domowym makaronem łazankowym, ale można też wykorzystać gotowe łazanki. Przecież mamy jeszcze tak dużo potraw do przygotowania przed świętami. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby na szybkie przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań, pachnących tak, jak pachnie Wigilia zapamiętana z dzieciństwa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.
Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.
Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.