Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
27min
Łatwy
3
łyżek
1
l
Woda
200
ml
Mleko kokosowe
1
Marchewka
1
Cukinia
1
Czerwona Papryka
1
łodyga
Seler naciowy
6
liści
Jarmuż
1
Cebula szalotka
2
ząbków
1
łyżka
Olej roślinny, np. kokosowy
1
łyżka
Sok z limonki
0.5
łyżeczka
Kurkuma
0.5
łyżeczka
Papryka słodka mielona
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
2 g
Węglowodany
8.46 g
Tłuszcze
5.79 g
Wartość energetyczna
96.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
2 min
W pierwszej kolejności przygotuj warzywne spaghetti – cukinię dokładnie umyj i odetnij końce. Marchewkę obierz i umyj. Warzywa pokrój na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn.
Krok 2
2 min
Następnie wszystkie paski pokrój nożem wzdłuż w taki sposób, aby uzyskać efekt cienkiego makaronu.
Krok 3
3 min
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia.
Krok 4
5 min
W garnku na dwóch łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 5
2 min
Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia.
Krok 6
5 min
Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut.
Krok 7
5 min
Do garnka dorzuć przygotowane warzywne spaghetti. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 4-5 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące, tak jak idealne spaghetti powinno być podawane al dente.
Krok 8
2 min
Na sam koniec dodaj mleko kokosowe, liście jarmużu (pozbawione twardych łodyg) sok z limonki i przyprawy. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Krok 9
1 min
Zupę jarzynową podawaj od razu, zaraz po ugotowaniu warzywne spaghetti będzie najsmaczniejsze.
Dziś proponuję lekką zupę jarzynową, jednak nie jest to tradycyjna jarzynowa, jaką znacie z domowych przepisów. Tym razem postanowiłem przygotować nieco odmienioną wersję tej popularnej zupy.
To zupa jarzynowa w zupełnie nowym, egzotyczno-włoskim wydaniu – z warzywnym spaghetti, zabielona mlekiem kokosowym i przyprawiona kurkumą, słodką papryką oraz sokiem z limonki.
Jak zauważyliście, zupę jarzynową serwuję z warzywnym spaghetti. I nie chodzi tu o makaron, ale o sporą porcję warzyw w postaci długich, cienkich wstążek. Co bardzo ciekawe, twardsze i chrupiące warzywa bardzo dobrze nadają się przygotowania takiego „makaronu”. Pod wpływem obróbki cieplnej lub działania soli, puszczają sok i miękną, tworząc pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu.
Co ciekawe, przygotowane w taki sam sposób wstążki z cukinii czy marchewki, mogą być świetną podstawą sałatki na zimno. Wystarczy że pokrojone w paski warzywa lekko osolisz i odstawisz na kilkanaście minut.
Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki. Występuje on w postaci podobnej do zwykłej obieraczki, ale wyposażone w swego rodzaju kolce tnące szerokie paski na cienkie nitki. Dobrze sprawdzi się również w tym zadaniu mała szatkownica, nazywana potocznie mandoliną kuchenną.
To zupa jarzynowa w zupełnie nowym, egzotyczno-włoskim wydaniu – z warzywnym spaghetti, zabielona mlekiem kokosowym i przyprawiona kurkumą, słodką papryką oraz sokiem z limonki.
Jak zauważyliście, zupę jarzynową serwuję z warzywnym spaghetti. I nie chodzi tu o makaron, ale o sporą porcję warzyw w postaci długich, cienkich wstążek. Co bardzo ciekawe, twardsze i chrupiące warzywa bardzo dobrze nadają się przygotowania takiego „makaronu”. Pod wpływem obróbki cieplnej lub działania soli, puszczają sok i miękną, tworząc pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu.
Co ciekawe, przygotowane w taki sam sposób wstążki z cukinii czy marchewki, mogą być świetną podstawą sałatki na zimno. Wystarczy że pokrojone w paski warzywa lekko osolisz i odstawisz na kilkanaście minut.
Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki. Występuje on w postaci podobnej do zwykłej obieraczki, ale wyposażone w swego rodzaju kolce tnące szerokie paski na cienkie nitki. Dobrze sprawdzi się również w tym zadaniu mała szatkownica, nazywana potocznie mandoliną kuchenną.
Komentarze 0