Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
200  ml
Mleko kokosowe
1 
Marchewka
1 
Cukinia
1 
Czerwona Papryka
1  łodyga
Seler naciowy
6  liści
Jarmuż
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
1  łyżka
Olej roślinny, np. kokosowy
1  łyżka
Sok z limonki
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2 g
Węglowodany
8.46 g
Tłuszcze
5.79 g
Wartość energetyczna
96.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
2 min
W pierwszej kolejności przygotuj warzywne spaghetti – cukinię dokładnie umyj i odetnij końce. Marchewkę obierz i umyj. Warzywa pokrój na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn.
Krok 2
2 min
Następnie wszystkie paski pokrój nożem wzdłuż w taki sposób, aby uzyskać efekt cienkiego makaronu.
Krok 3
3 min
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia.
Krok 4
5 min
W garnku na dwóch łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 5
2 min
Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia.
Krok 6
5 min
Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut.
Krok 7
5 min
Do garnka dorzuć przygotowane warzywne spaghetti. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 4-5 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące, tak jak idealne spaghetti powinno być podawane al dente.
Krok 8
2 min
Na sam koniec dodaj mleko kokosowe, liście jarmużu (pozbawione twardych łodyg) sok z limonki i przyprawy. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Krok 9
1 min
Zupę jarzynową podawaj od razu, zaraz po ugotowaniu warzywne spaghetti będzie najsmaczniejsze.
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 1 z 9

W pierwszej kolejności przygotuj warzywne spaghetti – cukinię dokładnie umyj i odetnij końce. Marchewkę obierz i umyj. Warzywa pokrój na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 2 z 9

Następnie wszystkie paski pokrój nożem wzdłuż w taki sposób, aby uzyskać efekt cienkiego makaronu.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 3 z 9

Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 4 z 9

W garnku na dwóch łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 5 z 9

Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 6 z 9

Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 7 z 9

Do garnka dorzuć przygotowane warzywne spaghetti. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 4-5 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące, tak jak idealne spaghetti powinno być podawane al dente.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 8 z 9

Na sam koniec dodaj mleko kokosowe, liście jarmużu (pozbawione twardych łodyg) sok z limonki i przyprawy. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.

Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

Krok 9 z 9

Zupę jarzynową podawaj od razu, zaraz po ugotowaniu warzywne spaghetti będzie najsmaczniejsze.

Dziś proponuję lekką zupę jarzynową, jednak nie jest to tradycyjna jarzynowa, jaką znacie z domowych przepisów. Tym razem postanowiłem przygotować nieco odmienioną wersję tej popularnej zupy.

To zupa jarzynowa w zupełnie nowym, egzotyczno-włoskim wydaniu – z warzywnym spaghetti, zabielona mlekiem kokosowym i przyprawiona kurkumą, słodką papryką oraz sokiem z limonki.

Jak zauważyliście, zupę jarzynową serwuję z warzywnym spaghetti. I nie chodzi tu o makaron, ale o sporą porcję warzyw w postaci długich, cienkich wstążek. Co bardzo ciekawe, twardsze i chrupiące warzywa bardzo dobrze nadają się przygotowania takiego „makaronu”. Pod wpływem obróbki cieplnej lub działania soli, puszczają sok i miękną, tworząc pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu.

Co ciekawe, przygotowane w taki sam sposób wstążki z cukinii czy marchewki, mogą być świetną podstawą sałatki na zimno. Wystarczy że pokrojone w paski warzywa lekko osolisz i odstawisz na kilkanaście minut.

Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki. Występuje on w postaci podobnej do zwykłej obieraczki, ale wyposażone w swego rodzaju kolce tnące szerokie paski na cienkie nitki. Dobrze sprawdzi się również w tym zadaniu mała szatkownica, nazywana potocznie mandoliną kuchenną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika