Dziś proponuję lekką zupę jarzynową, jednak nie jest to tradycyjna jarzynowa, jaką znacie z domowych przepisów. Tym razem postanowiłem przygotować nieco odmienioną wersję tej popularnej zupy.
To
zupa jarzynowa w zupełnie nowym, egzotyczno-włoskim wydaniu – z warzywnym spaghetti, zabielona mlekiem kokosowym i przyprawiona kurkumą, słodką papryką oraz sokiem z limonki.
Jak zauważyliście, zupę jarzynową serwuję z warzywnym spaghetti. I nie chodzi tu o makaron, ale o sporą porcję warzyw w postaci długich, cienkich wstążek. Co bardzo ciekawe, twardsze i chrupiące warzywa bardzo dobrze nadają się przygotowania takiego „makaronu”. Pod wpływem obróbki cieplnej lub działania soli, puszczają sok i miękną, tworząc pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu.
Co ciekawe, przygotowane w taki sam sposób wstążki z cukinii czy marchewki, mogą być świetną podstawą sałatki na zimno. Wystarczy że pokrojone w paski warzywa lekko osolisz i odstawisz na kilkanaście minut.
Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki. Występuje on w postaci podobnej do zwykłej obieraczki, ale wyposażone w swego rodzaju kolce tnące szerokie paski na cienkie nitki. Dobrze sprawdzi się również w tym zadaniu mała szatkownica, nazywana potocznie mandoliną kuchenną.