Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

(0)
13 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Suszone grzyby (najlepiej borowików, ale mogą być podgrzybki)
1  paczka
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
2  ząbków
1 
Cebula
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
200  g
Makaron typu łazanki (ok. 50 g suchego makaronu na osobę)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.07 g
Węglowodany
47.38 g
Tłuszcze
2.17 g
Wartość energetyczna
240 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

790 min
Krok 1
720 min
Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
Kro k2
12 min
Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
Krok 3
5 min
Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
Krok 4
45 min
Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 5
5 min
Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
Krok 6
3 min
Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Kro k2 z 6

Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 3 z 6

Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 4 z 6

Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 5 z 6

Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 6 z 6

Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.

Dla jednych barszcz, dla innych postna zupa grzybowa jest nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. W domach niektórych szczęśliwców pojawiają się obie te zupy. Może i w Waszym domu tak będzie? Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem nie wymaga większej uwagi w kuchni. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu grzybów, a cała reszta dzieje się sama pomiędzy innymi kulinarnymi przygotowaniami do świąt. Wigilijna zupa grzybowa z makaronem czy barszcz? Ja nie muszę wybierać. Gotuję obie. Dziś prezentuję przepis na wigilijną zupę grzybową w wersji z makaronem.

Zobacz inne sprawdzone przepisy na zupy z makaronem, nie tylko te grzybowe:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha