
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz inne sprawdzone przepisy na zupy z makaronem, nie tylko te grzybowe:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Przygotowanie
Krok 1
720 minKro k2
12 minKrok 3
5 minKrok 4
45 minKrok 5
5 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.

Kro k2 z 6
Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.

Krok 3 z 6
Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).

Krok 4 z 6
Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Krok 5 z 6
Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.

Krok 6 z 6
Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0