Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak gotować makaron? ZWZ WINIARY

Jak gotować makaron?

Zastanawiałam się ostatnio co najczęściej dodaję do zupy. Odpowiedź jest prosta – makaron.
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Ten mały dodatek sprawia, że zupa staje się sycąca i nabiera charakteru. Makaron to nie tylko podstawa kuchni włoskiej. Na polskich stołach gości coraz częściej, ale czy potrafimy prawidłowo go ugotować? Rzecz wydawać by się mogło oczywista, a jednak…

Najczęstszym błędem, który popełniamy jest rozgotowanie makaronu na wielką kluchę. Makaron pod taką postacią nie jest ani estetyczny, ani zdrowy. Idealny to ugotowany al dente, czyli na półtwardo.

DSC_0400 ZWZ WINIARY

 

Jak gotować makaron?

  1. Przed ugotowaniem dokładnie sprawdzamy zalecenia producenta na opakowaniu.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Idealne proporcje to 1 litr wody na 100 g makaronu. Makaron powinien swobodnie mieścić się w garnku, bo pęcznieje podczas gotowania. Warto o tym pamiętać wybierając odpowiedni objętościowo garnek do ilości makaronu jaką chcemy ugotować.
  3. Bezpośrednio przed dodaniem makaronu wsypujemy do wrzącej wody sól. Dodajemy około 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody, choć sama zazwyczaj dodaję jej mniej o połowę, bo warto ograniczać spożywanie soli.
  4. Makaron wrzucamy  do wrzącej wody (nie wcześniej). Gotujący się makaron co jakiś czas mieszamy. Zapobiegnie to sklejaniu. Gotujemy go z minimalnie uchyloną pokrywką.
  5. Czas gotowania  jest podany na opakowaniu. Warto jednak przed upływem tego czasu sprawdzić, czy makaron jest już gotowy . Najprościej go posmakować. Makaron ugotowany al dente powinien być sprężysty i delikatnie twardy w środku.
  6. Nie ma potrzeby dodawania oleju do garnka z gotującym się makaronem (samo mieszanie uchroni makaron przed sklejaniem).
  7. Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko. Makaronów, które podajemy na ciepło nie przepłukujemy zimną wodą.
  8. Wodę, w której gotował się makaron można wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy.
  9. Ciekawym i wygodnym rozwiązaniem jest specjalny garnek do gotowania makaronu z wkładem ułatwiającym  wyjęcie i odcedzenie po ugotowaniu.
DSC_0394 ZWZ WINIARYDSC_0392 ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu