Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zastanawiałam się ostatnio co najczęściej dodaję do zupy. Odpowiedź jest prosta – makaron.

Ten mały dodatek sprawia, że zupa staje się sycąca i nabiera charakteru. Makaron to nie tylko podstawa kuchni włoskiej. Na polskich stołach gości coraz częściej, ale czy potrafimy prawidłowo go ugotować? Rzecz wydawać by się mogło oczywista, a jednak…

Najczęstszym błędem, który popełniamy jest rozgotowanie makaronu na wielką kluchę. Makaron pod taką postacią nie jest ani estetyczny, ani zdrowy. Idealny to ugotowany al dente, czyli na półtwardo.

DSC_0400 ZWZ WINIARY

 

Jak gotować makaron?

  1. Przed ugotowaniem dokładnie sprawdzamy zalecenia producenta na opakowaniu.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Idealne proporcje to 1 litr wody na 100 g makaronu. Makaron powinien swobodnie mieścić się w garnku, bo pęcznieje podczas gotowania. Warto o tym pamiętać wybierając odpowiedni objętościowo garnek do ilości makaronu jaką chcemy ugotować.
  3. Bezpośrednio przed dodaniem makaronu wsypujemy do wrzącej wody sól. Dodajemy około 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody, choć sama zazwyczaj dodaję jej mniej o połowę, bo warto ograniczać spożywanie soli.
  4. Makaron wrzucamy  do wrzącej wody (nie wcześniej). Gotujący się makaron co jakiś czas mieszamy. Zapobiegnie to sklejaniu. Gotujemy go z minimalnie uchyloną pokrywką.
  5. Czas gotowania  jest podany na opakowaniu. Warto jednak przed upływem tego czasu sprawdzić, czy makaron jest już gotowy . Najprościej go posmakować. Makaron ugotowany al dente powinien być sprężysty i delikatnie twardy w środku.
  6. Nie ma potrzeby dodawania oleju do garnka z gotującym się makaronem (samo mieszanie uchroni makaron przed sklejaniem).
  7. Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko. Makaronów, które podajemy na ciepło nie przepłukujemy zimną wodą.
  8. Wodę, w której gotował się makaron można wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy.
  9. Ciekawym i wygodnym rozwiązaniem jest specjalny garnek do gotowania makaronu z wkładem ułatwiającym  wyjęcie i odcedzenie po ugotowaniu.
DSC_0394 ZWZ WINIARYDSC_0392 ZWZ WINIARY

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty