Zupa grzybowa to potrawa tradycyjna, która od lat z powodzeniem na polskich stołach. Przyrządzona na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych, gęsta i sycąca rozbudzi zmysły oraz rozgrzeje w chłodne jesienne i zimowe dni.
Zupa grzybowa - wigilijna potrawa goszcząca niemal na każdym stole
Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego, jedna z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Wyróżnia się swoim uniwersalnym smakiem, z tego też powodu grono amatorów zupy grzybowej jest bardzo szerokie. Danie cieszy się powodzeniem zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Zupa ta oferuje również zróżnicowane możliwości jej podania - z ziemniakami czy lanymi kluskami, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu z gości.
Wigilijna zupa grzybowa - proste składniki dla pełni smaku
Istnieje wiele przepisów na wigilijną zupę grzybową, jednak podstawą są zawsze grzyby - świetnie sprawdzą się tradycyjnie goszczące na bożonarodzeniowym stole intensywne w smaku borowiki czy aromatyczne kurki, ale możesz również postawić na uniwersalne pieczarki. Aby dopełnić smak zupy grzybowej, warto dodać również warzywa pokrojone w drobną kostkę. Z aromatem lasu, wyśmienicie będzie komponować się włoszczyzna - niezwykle intensywny w smaku korzeń selera, delikatnie słodkawa marchew. Aby nieco urozmaicić zupę, możesz zaopatrzyć się również w cebulę, którą pokroisz i podsmażysz, a także masło. Kluczową rolę odgrywają oczywiście również ziemniaki oraz śmietana. Całość dopełnij natka pietruszki i przyprawami - pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Należy jednak pamiętać, iż przygotowanie takiej zupy może zająć dużo czasu. Na szczęście, istnieje doskonała alternatywa w postaci zupy grzybowej w proszku od WINIARY, dzięki której Twoi goście będą mogli rozkoszować się smakiem i aromatem dania, a Ty zaoszczędzisz kilka cennych godzin.
Świąteczna zupa grzybowa - szybko i smacznie
W celu przyrządzenia świątecznej zupy grzybowej wcale nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Wystarczy sięgnąć po zupę grzybową w proszku z linii Szlachetne Smaki od WINIARY, a także zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników, takich jak świeże pieczarki, masło, natka pietruszki, śmietana 30% oraz sól i pieprz. Swoja pracę zacznij od rozprowadzenia dwóch opakowań zupy WINIARY w litrze wody, całość mieszaj do chwili, aż zacznie wrzeć. Zupę gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Podsmażone na maśle i przyprawione grzyby dodaj do zupy, a następnie udekoruj ją śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!
Komentarze 3