Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Świąteczna pieczeń z dziczyzny
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
91.1g / 34%
Węglowodany
117.2g / 45%
Tłuszcze
23.3g / 20%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

+

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Wróć

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

(1)
4 godz 50 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
1 
Udziec z dzika bez kości (nieduży)
1 
Kapusta czerwona (średnia główka)
1  szklanka
Czerwone wino typu Cabernet
4  łyżek
Ocet winny czerwony
0.33  szklanka
Śmietana 18%
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
3 
Cebula
1 
Marchewka
8 
Owoce jałowca
2 
Liść laurowy
5 
Goździki
1  łyżeczka
Majeranek suszony
1  gałązka
Rozmaryn (mała gałązka)
1  łyżka
Cukier
1 
Kwaśne jabłko (średnie)
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
91.11 g
Węglowodany
117.24 g
Tłuszcze
23.32 g
Wartość energetyczna
1004.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pachnąca jałowcem, majerankiem i tymiankiem świąteczna pieczeń z dziczyzny to danie wykwintne, którym można zabłysnąć przed gośćmi i rodziną. Do jej przyrządzenia użyjemy Bulionu na żeberkach WINIARY, a powstały podczas pieczenia wywar wykorzystamy do duszenia czerwonej kapusty z czerwonym winem, jabłkiem i rodzynkami. Porcje pieczeni wraz z wytrawną kapustą możemy podawać z różnymi dodatkami, do wyboru. Świetnie pasuje i do ziemniaków w różnych postaciach (gotowane, podsmażone, pieczone), i do gruboziarnistych kasz (np. pęcak, kasza gryczana), a także do pyz oraz klusek kładzionych.

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    10 min
    Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.
  • Krok 2

    5 min
    W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.
  • Krok 4

    15 min
    W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.
  • Krok 5

    5 min
    Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.
  • Krok 6

    15 min
    Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.
  • Krok 7

    5 min
    Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Krok 8

    120 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.
  • Krok 9

    2 min
    Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.
  • Krok 10

    3 min
    Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.
  • Krok 11

    10 min
    Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Krok 12

    5 min
    Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 13

    5 min
    Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.
  • Krok 14

    60 min
    Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.
  • Krok 15

    2 min
    Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 16

    3 min
    Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.
  • Krok 17

    15 min
    Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.
Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 1 z 17

Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 2 z 17

W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 3 z 17

Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 4 z 17

W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 5 z 17

Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 6 z 17

Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 7 z 17

Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 8 z 17

Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 9 z 17

Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 10 z 17

Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 11 z 17

Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 12 z 17

Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 13 z 17

Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 14 z 17

Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 15 z 17

Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 16 z 17

Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 17 z 17

Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu