Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

0
250 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mięso z jelenia
1 
Kapusta czerwona
1 szklanka
Czerwone wino
4 płaskich łyżek
Ocet winny
0.3 szklanka
Kwaśna śmietana
6 płaskich łyżek
Masło
2 płaskich łyżek
Mąka ziemniaczana
3 
Cebula
1 
Marchewka
8 
Owoce jałowca
2 
Liść laurowy
5 
Goździki mielone
1 łyżeczka
Majeranek
1 
Rozmaryn
1 Płaska łyżka
Cukier
1 
Jabłka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
10 min
Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.
Krok 2
5 min
W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.
Krok 3
1 min
Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.
Krok 4
15 min
W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.
Krok 5
5 min
Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.
Krok 6
1 min
Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.
Krok 7
5 min
Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 8
1 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.
Krok 9
2 min
Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.
Krok 10
3 min
Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.
Krok 11
5 min
Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.
Krok 12
5 min
Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 13
5 min
Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.
Krok 14
1 min
Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.
Krok 15
2 min
Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.
Krok 16
3 min
Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.
Krok 17
1 min
Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.
Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 1 z 17

Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 2 z 17

W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 3 z 17

Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 4 z 17

W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 5 z 17

Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 6 z 17

Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 7 z 17

Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 8 z 17

Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 9 z 17

Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 10 z 17

Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 11 z 17

Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 12 z 17

Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 13 z 17

Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 14 z 17

Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 15 z 17

Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 16 z 17

Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Krok 17 z 17

Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.

Pachnąca jałowcem, majerankiem i tymiankiem świąteczna pieczeń z dziczyzny to danie wykwintne, którym można zabłysnąć przed gośćmi i rodziną. Do jej przyrządzenia użyjemy Bulionu na żeberkach WINIARY, a powstały podczas pieczenia wywar wykorzystamy do duszenia czerwonej kapusty z czerwonym winem, jabłkiem i rodzynkami. Porcje pieczeni wraz z wytrawną kapustą możemy podawać z różnymi dodatkami, do wyboru. Świetnie pasuje i do ziemniaków w różnych postaciach (gotowane, podsmażone, pieczone), i do gruboziarnistych kasz (np. pęcak, kasza gryczana), a także do pyz oraz klusek kładzionych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika