Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest makjato
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Majonez Dekoracyjny
300  g
Pierś z indyka
100  g
Camembert
60  g
Konfitura żurawinowa
2  kubków
Sałata karbowana
1  pęczek
Szpinak świeży
2  łyżek
Jogurt naturalny
2  łyżeczek
Sok z cytryny
trochę
Granat
2  łyżeczek
Tymianek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
65  g
Bułka pełnoziarnista
2  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.81 g
Węglowodany
20.17 g
Tłuszcze
19.66 g
Wartość energetyczna
358.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dowód na to, że świąteczna sałatka z majonezem nie musi być ciężka. Dekoracją nawiązuje do świątecznej choinki, czym zachęca do spróbowania nawet największego niejadka. Pierś z indyka jest kluczem do sukcesu tej potrawy, ale majonez dekoracyjny WINIARY jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Mniam!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
  • Krok 2

    5 min
    Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
  • Krok 3

    5 min
    Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
  • Krok 5

    5 min
    Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!
Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 1 z 5

Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 2 z 5

Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 3 z 5

Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 4 z 5

Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 5 z 5

Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z kurczakiem i serem żółtym

    55 min Łatwy
  • Makaron z serem Mascarpone i kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Sałatka z kurczakiem i grzankami o smaku czosnkowym

    36 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu