Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dowód na to, że świąteczna sałatka z majonezem nie musi być ciężka. Dekoracją nawiązuje do świątecznej choinki, czym zachęca do spróbowania nawet największego niejadka. Pierś z indyka jest kluczem do sukcesu tej potrawy, ale majonez dekoracyjny WINIARY jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Mniam!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 2
5 min
Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
Krok 3
5 min
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
Krok 5
5 min
Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!
Krok 1
z
5
Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 2
z
5
Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
Krok 3
z
5
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
z
5
Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
Krok 5
z
5
Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0