Świąteczna sałatka warstwowa
25min
Łatwy
4 łyżek
5
Jajko
1 puszka
Kukurydza Konserwowa
1 puszka
Zielony groszek
1 słoik
Seler konserwowy
200 g
Ser żółty
150 g
Por (biała część)
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
18.1 g
Węglowodany
17.26 g
Tłuszcze
23.75 g
Wartość energetyczna
357.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Odsącz seler, kukurydzę i groszek z zalewy.
Krok 2
5 min
Por umyj, oczyść, pokrój w plasterki, a następnie sparz wrzątkiem. Delikatnie posól i posyp cukrem.
Krok 3
5 min
Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
W salaterce układaj warstwowo seler, kukurydzę, połowę Majonezu, por, jajka, pozostały Majonez, groszek i ser.
Krok 5
2 min
Posyp natką pietruszki.
Krok 6
3 min
Jeśli chcesz podać sałatkę w sposób pokazany na zdjęciu, odwróć kolejność nakładania warstw do szklanego naczynia i włóż na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przykryj naczynie talerzem i odwróć tak, aby wyjąć sałatkę. Gotowe!
Jedzenie musi być smaczne – o tym wiedzą wszyscy. Wciąż jednak mało kto pamięta o tym, że serwowane dania powinny jednocześnie prezentować się efektownie. Atrakcyjność wizualna zawsze przekłada się na większe zainteresowanie daną potrawą. Minęły już czasy, gdy hasło „sałatka” kojarzyło się z jednym – z wybranymi składnikami wrzuconymi na chybił trafił do miski i wymieszanymi z majonezem… Jak zatem jest teraz? Sałatka może – i wręcz powinna – być podana w sposób estetyczny i ciekawy. Nie tylko w restauracji czy na ważnym bankiecie biznesowym, ale także w domowych warunkach, gdy przygotowujesz np. przyjęcie lub świąteczny poczęstunek dla bliskich. Świąteczna sałatka warstwow to zdecydowanie dobry trop, jeśli pragniesz wywołać zaskoczenie i podziw. Jak sama nazwa – sałatka warstwowa – wskazuje, ma ona poszczególne warstwy, które powinny być dobrze wyeksponowane. Jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu, ostrożnie ułóż kolejne warstwy sałatki w niewielkim naczyniu (np. w miseczkach lub słoiczkach). Następnie wstaw porcje sałatki do lodówki. Wyciągnij sałatkę bezpośrednio przed podaniem, odwróć delikatnie naczynie do góry dnem na talerz. Wierzch sałatki posyp startym żółtym serem i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Komentarze 0