Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik to jedno z tych dań, po które zdecydowanie najchętniej sięgamy latem. Gasi pragnienie, zaspokaja głód, a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. W klasycznej wersji przepisu dominują czerwone buraki i wywar mięsny. Nasza wersja jest jednak nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, bo opiera się na Barszczu Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.
To tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej nie jest zbyt pracochłonne. Wręcz przeciwnie – wystarczy około godziny, żeby przygotować tę pyszną zupę. Umyj i pokrój botwinkę, a następnie zalej ją 0,5 litra wody i zagotuj. Do wywaru dodaj barszcz, rozpuść go i poczekaj, aż całość ostygnie. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewkę i pokrój w kostkę wydrążonego wcześniej ogórka.
Na koniec połącz kefir ze śmietaną, warzywami i ugotowaną botwinką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do lodówki, aż do uzyskania pożądanego stopnia schłodzenia. Podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i świeżym koperkiem.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać całkowicie wegetariańską wersję chłodnika. Wówczas nie dodaje się mięs czy wywarów mięsnych i ryb, ale więcej warzyw – w tym rzodkiewkę i aromatyczny szczypiorek.
Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.
Krok 2
10 min
Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.
Krok 3
5 min
Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
Krok 5
3 min
Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.
Krok 6
2 min
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
20 min
Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Krok 1
z
7
Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.
Krok 2
z
7
Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.
Krok 3
z
7
Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
z
7
Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
Krok 5
z
7
Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.
Krok 6
z
7
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
z
7
Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0