Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z botwinki

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350 g
Botwinka
3 
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1 pęczek
Koperek
1000 ml
Kefir
100 ml
Śmietana 30%
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
203.85 kcal
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
9.07 g
Białko
10.12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.
Krok 2
10 min
Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.
Krok 3
5 min
Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
Krok 5
3 min
Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.
Krok 6
2 min
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
20 min
Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Chłodnik z botwinki

Krok 1 z 7

Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.

Chłodnik z botwinki

Krok 2 z 7

Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.

Chłodnik z botwinki

Krok 3 z 7

Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik z botwinki

Krok 4 z 7

Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.

Chłodnik z botwinki

Krok 5 z 7

Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.

Chłodnik z botwinki

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Chłodnik z botwinki

Krok 7 z 7

Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.

Chłodnik to jedno z tych dań, po które zdecydowanie najchętniej sięgamy latem. Gasi pragnienie, zaspokaja głód, a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. W klasycznej wersji przepisu dominują czerwone buraki i wywar mięsny. Nasza wersja jest jednak nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, bo opiera się na Barszczu Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.


To tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej nie jest zbyt pracochłonne. Wręcz przeciwnie – wystarczy około godziny, żeby przygotować tę pyszną zupę. Umyj i pokrój botwinkę, a następnie zalej ją 0,5 litra wody i zagotuj. Do wywaru dodaj barszcz, rozpuść go i poczekaj, aż całość ostygnie. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewkę i pokrój w kostkę wydrążonego wcześniej ogórka.


Na koniec połącz kefir ze śmietaną, warzywami i ugotowaną botwinką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do lodówki, aż do uzyskania pożądanego stopnia schłodzenia. Podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i świeżym koperkiem.


Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać całkowicie wegetariańską wersję chłodnika. Wówczas nie dodaje się mięs czy wywarów mięsnych i ryb, ale więcej warzyw – w tym rzodkiewkę i aromatyczny szczypiorek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika