Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
350  g
Botwinka
3 
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1  pęczek
Koperek
1000  ml
Kefir
100  ml
Śmietana 30%
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.12 g
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
9.07 g
Wartość energetyczna
203.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik to jedno z tych dań, po które zdecydowanie najchętniej sięgamy latem. Gasi pragnienie, zaspokaja głód, a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. W klasycznej wersji przepisu dominują czerwone buraki i wywar mięsny. Nasza wersja jest jednak nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, bo opiera się na Barszczu Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.


To tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej nie jest zbyt pracochłonne. Wręcz przeciwnie – wystarczy około godziny, żeby przygotować tę pyszną zupę. Umyj i pokrój botwinkę, a następnie zalej ją 0,5 litra wody i zagotuj. Do wywaru dodaj barszcz, rozpuść go i poczekaj, aż całość ostygnie. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewkę i pokrój w kostkę wydrążonego wcześniej ogórka.


Na koniec połącz kefir ze śmietaną, warzywami i ugotowaną botwinką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do lodówki, aż do uzyskania pożądanego stopnia schłodzenia. Podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i świeżym koperkiem.


Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać całkowicie wegetariańską wersję chłodnika. Wówczas nie dodaje się mięs czy wywarów mięsnych i ryb, ale więcej warzyw – w tym rzodkiewkę i aromatyczny szczypiorek.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.
  • Krok 3

    5 min
    Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 4

    5 min
    Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.
  • Krok 6

    2 min
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    20 min
    Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Chłodnik z botwinki

Krok 1 z 7

Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.

Chłodnik z botwinki

Krok 2 z 7

Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.

Chłodnik z botwinki

Krok 3 z 7

Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik z botwinki

Krok 4 z 7

Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.

Chłodnik z botwinki

Krok 5 z 7

Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.

Chłodnik z botwinki

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Chłodnik z botwinki

Krok 7 z 7

Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Na zimno
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Surówka z marchwi i chrzanu

    Surówka z marchwi i chrzanu

    20 min Łatwy
  • Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Leczo z cukinią i bakłażanem

    Leczo z cukinią i bakłażanem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu