Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z botwinki
Dodaj do CookBook

Chłodnik z botwinki

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
350  g
Botwinka
3 
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1  pęczek
Koperek
1000  ml
Kefir
100  ml
Śmietana 30%
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.6 g
Wartość energetyczna
203.9 kcal
Tłuszcze
9.1 g
Białko
10.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik to jedno z tych dań, po które zdecydowanie najchętniej sięgamy latem. Gasi pragnienie, zaspokaja głód, a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. W klasycznej wersji przepisu dominują czerwone buraki i wywar mięsny. Nasza wersja jest jednak nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, bo opiera się na Barszczu Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.


To tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej nie jest zbyt pracochłonne. Wręcz przeciwnie – wystarczy około godziny, żeby przygotować tę pyszną zupę. Umyj i pokrój botwinkę, a następnie zalej ją 0,5 litra wody i zagotuj. Do wywaru dodaj barszcz, rozpuść go i poczekaj, aż całość ostygnie. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewkę i pokrój w kostkę wydrążonego wcześniej ogórka.


Na koniec połącz kefir ze śmietaną, warzywami i ugotowaną botwinką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do lodówki, aż do uzyskania pożądanego stopnia schłodzenia. Podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i świeżym koperkiem.


Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać całkowicie wegetariańską wersję chłodnika. Wówczas nie dodaje się mięs czy wywarów mięsnych i ryb, ale więcej warzyw – w tym rzodkiewkę i aromatyczny szczypiorek.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.
  • Krok 3

    5 min
    Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 4

    5 min
    Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.
  • Krok 6

    2 min
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    20 min
    Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Chłodnik z botwinki

Krok 1 z 7

Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj.

Chłodnik z botwinki

Krok 2 z 7

Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość.

Chłodnik z botwinki

Krok 3 z 7

Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik z botwinki

Krok 4 z 7

Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.

Chłodnik z botwinki

Krok 5 z 7

Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami.

Chłodnik z botwinki

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Chłodnik z botwinki

Krok 7 z 7

Schłódź, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Jajka
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

    Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

    1 godz 13 min Łatwy
  • Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

    Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

    1 godz 32 min Łatwy
  • Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

    Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

    1 godz 35 min Łatwy
  • Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

    Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu