Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

(1)
17min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
180  g
Śmietana 12%
trochę
Sól
trochę
Pieprz
3  łyżek
Olej
60  dag
Pieczarki
1  łyżeczka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.69 g
Węglowodany
14.29 g
Tłuszcze
20.98 g
Wartość energetyczna
263.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczarki w śmietanie to potrawa niezwykle uniwersalna – możesz podawać je z makaronami, kaszami, ryżem lub jako sos do mięsa. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jako dodatek do dania potrafią zupełnie odmienić najprostszy nawet obiad. Zobacz nasz przepis na pieczarki w śmietanie i dołącz go do swojego kulinarnego arsenału, by móc podrasować smak każdego dania!

Jak przygotować pieczarki w śmietanie ? Potrzebna będzie oczywiście porcja pieczarek (około 600 gramów przy trzech porcjach), 180 gramów śmietany 12%, jedna cebula, łyżeczka mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku.

Zaczynami od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój je w półplasterki (mniejsze pieczarki możesz pokroić w plasterki). Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pieczarki i smaż razem, aż odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej połowę śmietany. Do pozostałej połowy śmietany dodaj łyżeczkę mąki i rozmieszaj. Dolej do pieczarek, by zagęścić sos. Spróbuj, by przekonać się, czy pieczarki potrzebują jeszcze nieco soli. I tyle – pieczarki w śmietanie gotowe!

Pieczarki w sosie śmietanowym można przygotować łatwo i szybko. Podstawową wersję sosu można wzbogacić na przykład nacią pietruszki. Zachęcamy do eksperymentowania!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.
  • Krok 2

    7 min
    Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.
  • Krok 3

    2 min
    Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.
  • Krok 4

    3 min
    Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Pieczarki w śmietanie

Krok 1 z 4

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.

Pieczarki w śmietanie

Krok 2 z 4

Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.

Pieczarki w śmietanie

Krok 3 z 4

Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.

Pieczarki w śmietanie

Krok 4 z 4

Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Teresa

Udały się wspaniale, prosty i bardzo skuteczny przepis ! Smacznego !

Winiary
Expert

Super, że wyszły :) Polecamy również inne przepisy Winiary :) Pozdrawiamy!

w wiesława

bardzo dokładny opis kroków jeden po drugim.wspaniale

Winiary
Expert

Wiesławo, zachęcamy do częstego przygotowywania tych pieczarek. Świetnie pasuje do nich natka pietruszki i grzanki do przegryzienia. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Deszczowy dzień
  • Grzyby
  • Inny
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Parówki z pieczarkami w ketchupie

    Parówki z pieczarkami w ketchupie

    33 min Łatwy
  • Sos z podgrzybków

    Sos z podgrzybków

    24 min Łatwy
  • Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

    Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu