
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Pieczarki w śmietanie

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak przygotować pieczarki w śmietanie ? Potrzebna będzie oczywiście porcja pieczarek (około 600 gramów przy trzech porcjach), 180 gramów śmietany 12%, jedna cebula, łyżeczka mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku.
Zaczynami od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój je w półplasterki (mniejsze pieczarki możesz pokroić w plasterki). Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pieczarki i smaż razem, aż odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej połowę śmietany. Do pozostałej połowy śmietany dodaj łyżeczkę mąki i rozmieszaj. Dolej do pieczarek, by zagęścić sos. Spróbuj, by przekonać się, czy pieczarki potrzebują jeszcze nieco soli. I tyle – pieczarki w śmietanie gotowe!
Pieczarki w sosie śmietanowym można przygotować łatwo i szybko. Podstawową wersję sosu można wzbogacić na przykład nacią pietruszki. Zachęcamy do eksperymentowania!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
7 minKrok 3
2 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.

Krok 2 z 4
Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.

Krok 3 z 4
Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.

Krok 4 z 4
Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2