Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczarki w śmietanie

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
180 g
Śmietana 12%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
3 łyżek
Olej
60 dag
Pieczarki
1 łyżeczka
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.29 g
Wartość energetyczna
263.86 kcal
Białko
8.69 g
Tłuszcze
20.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
5 min
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.
Krok 2
7 min
Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.
Krok 3
2 min
Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.
Krok 4
3 min
Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Pieczarki w śmietanie

Krok 1 z 4

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.

Pieczarki w śmietanie

Krok 2 z 4

Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.

Pieczarki w śmietanie

Krok 3 z 4

Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.

Pieczarki w śmietanie

Krok 4 z 4

Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.

Pieczarki w śmietanie to potrawa niezwykle uniwersalna – możesz podawać je z makaronami, kaszami, ryżem lub jako sos do mięsa. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jako dodatek do dania potrafią zupełnie odmienić najprostszy nawet obiad. Zobacz nasz przepis na pieczarki w śmietanie i dołącz go do swojego kulinarnego arsenału, by móc podrasować smak każdego dania!

Jak przygotować pieczarki w śmietanie ? Potrzebna będzie oczywiście porcja pieczarek (około 600 gramów przy trzech porcjach), 180 gramów śmietany 12%, jedna cebula, łyżeczka mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku.

Zaczynami od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój je w półplasterki (mniejsze pieczarki możesz pokroić w plasterki). Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pieczarki i smaż razem, aż odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej połowę śmietany. Do pozostałej połowy śmietany dodaj łyżeczkę mąki i rozmieszaj. Dolej do pieczarek, by zagęścić sos. Spróbuj, by przekonać się, czy pieczarki potrzebują jeszcze nieco soli. I tyle – pieczarki w śmietanie gotowe!

Pieczarki w sosie śmietanowym można przygotować łatwo i szybko. Podstawową wersję sosu można wzbogacić na przykład nacią pietruszki. Zachęcamy do eksperymentowania!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika