Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczarki w śmietanie to potrawa niezwykle uniwersalna – możesz podawać je z makaronami, kaszami, ryżem lub jako sos do mięsa. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jako dodatek do dania potrafią zupełnie odmienić najprostszy nawet obiad. Zobacz nasz przepis na pieczarki w śmietanie i dołącz go do swojego kulinarnego arsenału, by móc podrasować smak każdego dania!
Jak przygotować pieczarki w śmietanie ? Potrzebna będzie oczywiście porcja pieczarek (około 600 gramów przy trzech porcjach), 180 gramów śmietany 12%, jedna cebula, łyżeczka mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku.
Zaczynami od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój je w półplasterki (mniejsze pieczarki możesz pokroić w plasterki). Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pieczarki i smaż razem, aż odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej połowę śmietany. Do pozostałej połowy śmietany dodaj łyżeczkę mąki i rozmieszaj. Dolej do pieczarek, by zagęścić sos. Spróbuj, by przekonać się, czy pieczarki potrzebują jeszcze nieco soli. I tyle – pieczarki w śmietanie gotowe!
Pieczarki w sosie śmietanowym można przygotować łatwo i szybko. Podstawową wersję sosu można wzbogacić na przykład nacią pietruszki. Zachęcamy do eksperymentowania!
Przygotowanie
17 min
Krok 1
5 min
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.
Krok 2
7 min
Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.
Krok 3
2 min
Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.
Krok 4
3 min
Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Krok 1
z
4
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ją na oleju.
Krok 2
z
4
Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki i usmażyć je.
Krok 3
z
4
Oprószyć solą i pieprzem. Wlać połowę śmietany, wymieszać.
Krok 4
z
4
Z resztą śmietany rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
T
Teresa
Udały się wspaniale, prosty i bardzo skuteczny przepis !
Smacznego !
Winiary
Expert
Super, że wyszły :) Polecamy również inne przepisy Winiary :) Pozdrawiamy!
w
wiesława
bardzo dokładny opis kroków jeden po drugim.wspaniale
Winiary
Expert
Wiesławo, zachęcamy do częstego przygotowywania tych pieczarek. Świetnie pasuje do nich natka pietruszki i grzanki do przegryzienia. Pozdrawiamy!
Komentarze 2