Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

0
73 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 ml
Jogurt grecki
200 g
Śmietana 12%
1 pęczek
Rzodkiewka
6 
Jajka przepiórcze
1 łyżka
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.14 g
Tłuszcze
16.94 g
Białko
22.05 g
Wartość energetyczna
332.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
3 min
8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
Krok 2
5 min
Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
60 min
Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 4
2 min
Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 5
2 min
Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.
Krok 6
1 min
Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.
Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 6

8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 6

Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 6

Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 6

Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 6

Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 6

Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.

Chłodnik i gotowane na twardo jajko zawsze stanowią zgrany duet. Nasz przepis na chłodnik buraczkowy z jajkami przepiórczymi to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji z gotowanymi jajami kurzymi. Dodatek świeżego szczypiorku i rzodkiewki nada tej zupie nieco pikantnego wyrazu i sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na upalne lato. Chłodnik przyjemnie orzeźwia, a do tego bazuje na składnikach, na które akurat obowiązuje sezon. Dlatego dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.



Inną zaletą, jaką wyróżnia się chłodnik, jest łatwość i szybkość przygotowania. Zacznij od wymieszania z jogurtem greckim i śmietaną 8 płaskich łyżeczek Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był bardziej wyrazisty lub miał łagodniejszy smak, dodaj więcej lub mniej barszczu.



Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek dokładnie posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem. Tak przygotowaną kremową zupę wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie ugotuj przepiórcze jaja. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 1 minutę od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Następnie przelej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.



Gotowy chłodnik podawaj z jajkami przepiórczymi przekrojonymi na połówki. Zupa ta doskonale łączy się również z pieczywem. Możesz podać je świeże lub w formie grzanek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika