Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
800  ml
Jogurt grecki
200  g
Śmietana 12%
1  pęczek
Rzodkiewka
6 
Jajka przepiórcze
1  łyżka
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.05 g
Węglowodany
12.14 g
Tłuszcze
16.94 g
Wartość energetyczna
332.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik i gotowane na twardo jajko zawsze stanowią zgrany duet. Nasz przepis na chłodnik buraczkowy z jajkami przepiórczymi to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji z gotowanymi jajami kurzymi. Dodatek świeżego szczypiorku i rzodkiewki nada tej zupie nieco pikantnego wyrazu i sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na upalne lato. Chłodnik przyjemnie orzeźwia, a do tego bazuje na składnikach, na które akurat obowiązuje sezon. Dlatego dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.



Inną zaletą, jaką wyróżnia się chłodnik, jest łatwość i szybkość przygotowania. Zacznij od wymieszania z jogurtem greckim i śmietaną 8 płaskich łyżeczek Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był bardziej wyrazisty lub miał łagodniejszy smak, dodaj więcej lub mniej barszczu.



Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek dokładnie posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem. Tak przygotowaną kremową zupę wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie ugotuj przepiórcze jaja. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 1 minutę od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Następnie przelej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.



Gotowy chłodnik podawaj z jajkami przepiórczymi przekrojonymi na połówki. Zupa ta doskonale łączy się również z pieczywem. Możesz podać je świeże lub w formie grzanek.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    3 min
    8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    60 min
    Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Krok 4

    2 min
    Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
  • Krok 5

    2 min
    Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.
  • Krok 6

    1 min
    Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.
Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 6

8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 6

Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 6

Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 6

Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 6

Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 6

Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    1 godz 37 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z grzybami

    Barszcz czerwony z grzybami

    12 godz 40 min Łatwy
  • Zakwas z buraków czerwonych

    Zakwas z buraków czerwonych

    120 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu