Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z jajkiem przepiórczym
Dodaj do CookBook

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
800  ml
Jogurt grecki
200  g
Śmietana 12%
1  pęczek
Rzodkiewka
6 
Jajka przepiórcze
1  łyżka
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.1 g
Wartość energetyczna
332.5 kcal
Tłuszcze
16.9 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik i gotowane na twardo jajko zawsze stanowią zgrany duet. Nasz przepis na chłodnik buraczkowy z jajkami przepiórczymi to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji z gotowanymi jajami kurzymi. Dodatek świeżego szczypiorku i rzodkiewki nada tej zupie nieco pikantnego wyrazu i sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na upalne lato. Chłodnik przyjemnie orzeźwia, a do tego bazuje na składnikach, na które akurat obowiązuje sezon. Dlatego dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.



Inną zaletą, jaką wyróżnia się chłodnik, jest łatwość i szybkość przygotowania. Zacznij od wymieszania z jogurtem greckim i śmietaną 8 płaskich łyżeczek Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był bardziej wyrazisty lub miał łagodniejszy smak, dodaj więcej lub mniej barszczu.



Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek dokładnie posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem. Tak przygotowaną kremową zupę wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie ugotuj przepiórcze jaja. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 1 minutę od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Następnie przelej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.



Gotowy chłodnik podawaj z jajkami przepiórczymi przekrojonymi na połówki. Zupa ta doskonale łączy się również z pieczywem. Możesz podać je świeże lub w formie grzanek.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    3 min
    8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    60 min
    Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Krok 4

    2 min
    Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
  • Krok 5

    2 min
    Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.
  • Krok 6

    1 min
    Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.
Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 6

8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć, dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 6

Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 6

Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 6

Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 6

Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 6

Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    2 godz 19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu