Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
4
Jajko
120g
Chleb pszenny
2łyżek
Masło
80g
Szynka wędzona, bardzo chuda, o niskiej zawartości sodu
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajko sadzone, na twardo czy jajecznica? Dla prawdziwych wielbicieli jajek proponujemy coś szczególnego - wykwintne jajka po benedyktyńsku, których przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Można je podać na codzienne śniadanie, ale danie to zachwyci gości także podczas uroczystego śniadania.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
Krok 2
5 min
Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
Krok 3
2 min
Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 4
10 min
Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
Krok 5
3 min
Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
Krok 6
2 min
Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
Krok 7
3 min
Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Krok 1
z
7
Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
Krok 2
z
7
Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
Krok 3
z
7
Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 4
z
7
Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
Krok 5
z
7
Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
Krok 6
z
7
Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
Krok 7
z
7
Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
R
Robert Rogala
Ulubione danie mojej żony. Najtrafniejszy wybór na wykwintne śniadanie. Polecam
Winiary
Expert
Robercie, bardzo miło nam to słyszeć. Dziękujemy i polecamy również inne nasze śniadaniowe dania. Może żona polubi też omleta lub klasyczny przepis na gofry? Pozdrawiamy!
A
Ania
Naprawdę świetne :D
Winiary
Expert
Wieeemy! :) Dziękujemy i cieszymy się, że Tobie również smakuje!
J
Janusz
Ciekawy i apetyczny przepis dla smakoszy-gratuluję
Komentarze 3