Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka po benedyktyńsku

(2)
35min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
120  g
Chleb pszenny
2  płaskich łyżek
Masło
80  g
Szynka wędzona, bardzo chuda, o niskiej zawartości sodu
3 
Żółtko
125  g
Masło
50  g
Białe wino wytrawne
1  łyżeczka
Śmietana 36%
trochę
Pieprz biały
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.65 g
Węglowodany
17.78 g
Tłuszcze
45.98 g
Wartość energetyczna
552.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jajko sadzone, na twardo czy jajecznica? Dla prawdziwych wielbicieli jajek proponujemy coś szczególnego - wykwintne jajka po benedyktyńsku, których przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Można je podać na codzienne śniadanie, ale danie to zachwyci gości także podczas uroczystego śniadania.
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
Krok 2
5 min
Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
Krok 3
2 min
Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 4
10 min
Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
Krok 5
3 min
Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
Krok 6
2 min
Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
Krok 7
3 min
Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Jajka po benedyktyńsku

Krok 1 z 7

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 2 z 7

Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 3 z 7

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 4 z 7

Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 5 z 7

Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 6 z 7

Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 7 z 7

Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
R Robert Rogala
.

Ulubione danie mojej żony. Najtrafniejszy wybór na wykwintne śniadanie. Polecam

Winiary
.
Expert

Robercie, bardzo miło nam to słyszeć. Dziękujemy i polecamy również inne nasze śniadaniowe dania. Może żona polubi też omleta lub klasyczny przepis na gofry? Pozdrawiamy!

A Ania
.

Naprawdę świetne :D

Winiary
.
Expert

Wieeemy! :) Dziękujemy i cieszymy się, że Tobie również smakuje!

J Janusz
.

Ciekawy i apetyczny przepis dla smakoszy-gratuluję

Winiary
.
Expert

Dziękujemy!

Pokaż więcej komentarzy