Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jajka po benedyktyńsku

(2)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
120  g
Chleb pszenny
2  łyżek
Masło
80  g
Szynka wędzona, bardzo chuda, o niskiej zawartości sodu
3 
Żółtko
0.5  kostka
Masło
50  g
Białe wino wytrawne
1  łyżeczka
Śmietana 36%
trochę
Pieprz biały świeżo zmielony
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.32 g
Węglowodany
17.74 g
Tłuszcze
13.32 g
Wartość energetyczna
264.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jajko sadzone, na twardo czy jajecznica? Dla prawdziwych wielbicieli jajek proponujemy coś szczególnego - wykwintne jajka po benedyktyńsku, których przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Można je podać na codzienne śniadanie, ale danie to zachwyci gości także podczas uroczystego śniadania.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
  • Krok 2

    5 min
    Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  • Krok 3

    2 min
    Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    10 min
    Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
  • Krok 5

    3 min
    Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
  • Krok 6

    2 min
    Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
  • Krok 7

    3 min
    Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Jajka po benedyktyńsku

Krok 1 z 7

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 2 z 7

Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 3 z 7

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 4 z 7

Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 5 z 7

Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 6 z 7

Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 7 z 7

Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Robert Rogala

Ulubione danie mojej żony. Najtrafniejszy wybór na wykwintne śniadanie. Polecam

Winiary
Expert

Robercie, bardzo miło nam to słyszeć. Dziękujemy i polecamy również inne nasze śniadaniowe dania. Może żona polubi też omleta lub klasyczny przepis na gofry? Pozdrawiamy!

A Ania

Naprawdę świetne :D

Winiary
Expert

Wieeemy! :) Dziękujemy i cieszymy się, że Tobie również smakuje!

J Janusz

Ciekawy i apetyczny przepis dla smakoszy-gratuluję

Winiary
Expert

Dziękujemy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Jajka w koszulkach (jajka poche)

    12 min Łatwy
  • Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

    3 godz 40 min Trudny
  • Ryba faszerowana w galarecie

    3 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu