Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić porady

Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić?

Sos holenderski to prawdziwa klasyka wśród tego rodzaju dodatków do dań. Podobno powstał specjalnie dla niderlandzkiego króla, który udał się z wizytą do Francji. Kochają go mieszkańcy tego kraju, ale zyskał on popularność również w Polsce. Jest w stanie podkręcić smak każdej potrawy. Komponuje się fenomenalnie zwłaszcza ze świeżymi szparagami, sałatkami czy jajkami na twardo.

Czym jest sos holenderski?

Sos holenderski (sos hollandaise) to kremowy, aksamitny i puszysty sos o wyraźnym oraz bogatym smaku. Stanowi on połączenie żółtek oraz masła. Ponadto dodaje się do niego cytrynę lub białe wino, a także sól, pieprz i świeże przyprawy. Jest świetnym uzupełnieniem różnorodnych potraw, zarówno tych wegetariańskich, jak i mięsnych.

To tradycyjny sos kuchni francuskiej, którego dzięki jajka po benedyktyńsku mają swój charakterystyczny, znakomity smak. Jego pierwotna nazwa, z której korzystali przez całe stulecia Francuzi to „Sauce Isigny”. Uległa ona zmianie podczas II wojny światowej, kiedy to rozpoczęto import masła z Holandii. Sos holenderski cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Niektórzy porównują go z majonezem, aczkolwiek jest on niego gęstszy i pikantniejszy.

Sos holenderski- przepis

Lista potrzebnych składników na klasyczny sos holenderski:

  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego masła 
  • 4 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny albo białego wina
  • sól i pieprz

Przepis na sos holenderski - krok po kroku

  1. Prace nad przygotowaniem tego wyśmienitego sosu rozpoczynamy od przygotowania składników. Masło roztapiamy (musi być zawsze gorące), dokładnie oddzielamy żółtka od białek, delikatnie podgrzewamy sok z cytryny i gotujemy szklankę wody w rondelku.
  2. Do miski ustawionej na kąpieli wodnej dodajemy żółtka, po czym ubijamy je za pomocą trzepaczki. Muszą one zgęstnięć. Ewentualnie możemy też użyć miksera.
  3. Podczas ubijania sosu, wlewamy do niego wcześniej podgrzany sok z cytryny albo wino.
  4. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i w dalszym ciągu ubijając, wlewamy wcześniej roztopione, gorące masło.
  5. Na sam koniec doprawiamy sos solą i pieprzem (białym, czarnym lub kajeńskim). Ubijamy jeszcze przez chwilę i gotowe.

Jak podawać sos holenderski?

Holenderski sos należy podawać najlepiej od razu po jego przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Wtedy właśnie smakuje najlepiej. Można polać nim przygotowaną potrawę czy też podać w sosjerce. Co ważne, można go jeszcze doprawić do smaku, według swoich własnych upodobań. Warto dodać do niego estragon czy drobno posiekane liście trybuli. Po wzbogaceniu go bitą śmietaną otrzymamy sos muślinowy. Ponadto, sos holenderski stanowi bazę do sosu berneńskiego, choron czy maltańskiego.

Sos holenderski - do czego pasuje?

Doskonale podkreśla smak sezonowych szparagów czy delikatnych ryb (gotowanych i pieczonych). Świetnie komponuje się też z młodymi warzywami, takimi jak kalafior, ziemniaki, fasolka szparagowa czy brokuły. Sos holenderski to także rewelacyjne wykończenie jajek po benedyktyńsku, a więc jajek gotowanych w koszulkach polanych tym właśnie sosem. To też dobry dodatek do krewetek, gotowanego homara, szynki, gotowanych czy grillowanych mięs.

Można go także zjeść ze zwykłą grzanką czy kanapkę, serwując sobie wyborne i ekskluzywne śniadanie. To też klasyczny dodatek do sałatki francuskiej czy też wielu innych sałatek, znanych też z kuchni polskiej. Sos holenderski może być alternatywą dla majonezu czy sosu tatarskiego, podawanych do jajek. To delikatny i wyborny sos, który nie nadaje się jednak do potraw mocno przyprawionych.

Polecane przepisy

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

1 godz 11 min Łatwy
Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

44 min Łatwy
Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

35 min Łatwy
Kurczak z sosem tatarskim

Kurczak z sosem tatarskim

25 min Łatwy
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

18 min Łatwy
Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Sosy do jajek
Sosy do jajek
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jak uratować zwarzony sos?
Jak uratować zwarzony sos?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Zobacz więcej artykułów
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu