Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
sosy do jajek

Sosy do jajek

Sos tatarski, musztardowy, koperkowy, a może czosnkowy? Z pewnością każdy ma swój ulubiony! Niezależnie od tego, jakie sosy wybierzemy, wszystkie mają wspólny mianownik – idealnie komponują się z jajkami. Sprawdź najlepsze przepisy na domowe sosy, które pozwolą ci się wyrwać z kuchennej rutyny.

Sos tatarski – wyrazisty i lekko pikantny

Sos tatarski należy do gęstych sosów podawanych na zimno. Istnieje kilka rodzajów tego przysmaku, jednak warto dalej eksperymentować i dodawać do niego ulubione składanki. Podstawą sosu tatarskiego może być majonez, jogurt naturalny, musztarda oraz ogórki konserwowe. Smakowitym dodatkiem, podkreślającym walory sosu, są grzybki marynowane oraz nadająca ostrości cebulka. Warto wiedzieć, że wszystkie składniki należy bardzo drobno posiekać, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. W tej wersji użyjemy tylko trzech przypraw, czyli soli, pieprzu i cukru. Aby wszystkie smaki się przegryzły, należy włożyć sos do lodówki kilka godzin przed podaniem. Równie świetnym rozwiązaniem jest gotowy Sos tatarski WINIARY o wszechstronnym zastosowaniu. Nie tylko idealnie komponuje się on z jajkami na twardo, ale również różnymi rodzajami mięs. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sos koperkowy dla fanów delikatnych smaków

Sos koperkowy powinien być gładki i mieć zwartą konsystencję. Koperek jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku, dlatego taka propozycja sprawdzi się na stołach miłośników subtelnych dodatków. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz drobno posiekany koperek. Jeśli jednak lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak go wykorzystać? Wystarczy ugotować jajka na twardo, ostudzić, przekroić na pół i dodać łyżeczkę sosu koperkowego. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sos musztardowy – nie tylko do mięs!

Sos musztardowy kojarzymy przede wszystkim z pieczonym mięsem. Jednak jego zastosowanie jest szersze. Znakomicie komponuje się z jajkami na twardo. Jego wykonanie jest bardzo proste. W pierwszej kolejności rozpuszczamy kostkę Bulionu warzywnego WINIARY w 200 ml wody. Następnie dusimy na głębokiej patelni z łyżką masła. Kolejno dodajemy musztardę oraz mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagęszczamy sos śmietaną. Dzięki aromatycznej kostce warzywnej nie ma konieczności stosowania dodatkowych przypraw. Fani ostrych smaków mogą dodać odrobinę pieprzu. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, można go ostudzić i polać przygotowane wcześniej jajka na twardo. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sos czosnkowy – idealny do sałatek na bazie jajek

Sos czosnkowy to równie idealny pomysł na dodanie smaku jajkom na twardo. W tym przypadku można je pokroić na mniejsze kawałki, dodając Sos czosnkowy WINIARY. Dzięki temu szybko stworzymy prostą, ale jakże pyszną sałatkę. A co jeśli akurat nie ma go pod ręką? Podobny dodatek można przygotować samodzielnie. Bazą domowego sosu czosnkowego będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt naturalny. Po połączeniu tych dwóch składników dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Najlepiej smakuje z posiekaną bazylią i koperkiem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sos chrzanowy z charakterem

Sos chrzanowy szczególnie polubią fani wyrazistych i ostrych smaków. Jak go przygotować? Wystarczy kilka składników – jajka, chrzan, jogurt i majonez. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy z chrzanem, majonezem i jogurtem. Sos chrzanowy doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Możemy również wykorzystać Sos chrzanowy WINIARY, który nałożony na ugotowane wcześniej jajka na twardo, będzie szybkim sposobem na zdecydowane wzbogacenie ich smaku. W samodzielnie przygotowywanym sosie ważne są proporcje składników, które pozwolą uzyskać idealną konsystencję. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sprawdź inne przepisy na potrawy z majonezem.

Polecane przepisy

Ziemniaki w mundurkach zapiekane

Ziemniaki w mundurkach zapiekane

1 godz Łatwy
Kapelusze pieczarek z przepiórczymi jajkami

Kapelusze pieczarek z przepiórczymi jajkami

30 min Łatwy
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

22 min Łatwy
Jaskółcze gniazdo

Jaskółcze gniazdo

1 godz 16 min Łatwy
Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

47 min Łatwy
Śledzie z jajkiem i  majonezem

Śledzie z jajkiem i majonezem

2 godz 17 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Wszystko o jajkach
Wszystko o jajkach
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu