55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.8g / 40%
Węglowodany
5.3g / 5%
Tłuszcze
21.2g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Jaskółcze gniazdo

(0)
1 godz 16 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
600  g
Karkówka
4  łyżek
Natka pietruszki
4  plastrów
Szynka wędzona
4 
Jajko gotowane na twardo
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.79 g
Węglowodany
5.31 g
Tłuszcze
21.18 g
Wartość energetyczna
363.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jaskółcze gniazda to pomysł na niestandardowe wykorzystanie karkówki, w połączeniu z wędzoną szynką i jajkiem ugotowanym na twardo. Jaskółcze gniazda proponujemy podawać z lekko przypieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką, a całość polać gęstym i pysznym Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY.
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
15 min
Mięso pokrój na 4 plastry i rozbij przez folię na bardzo cienkie płaty. Oprósz solą i pieprzem. Na płacie mięsa połóż natkę, plaster szynki i obrane ze skorupki jajko. Zwiń w roladę (możesz związać nicią) i obtocz dokładnie w mące.
Krok 2
10 min
Obsmażaj na rozgrzanym oleju na rumiano.
Krok 3
35 min
Przełóż do rondla, podlej 1 szklanką gorącej wody. Duś pod przykryciem przez 35 minut.
Krok 4
10 min
Wyjmij mięso, zdejmij nici i przekrój na połowę.
Krok 5
5 min
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY rozprowadź w szklance wody i wlej do sosu, zagotuj.
Krok 6
1 min
Mięso podaj z sosem i odrobiną zielonych akcentów.
Jaskółcze gniazdo

Krok 1 z 6

Mięso pokrój na 4 plastry i rozbij przez folię na bardzo cienkie płaty. Oprósz solą i pieprzem. Na płacie mięsa połóż natkę, plaster szynki i obrane ze skorupki jajko. Zwiń w roladę (możesz związać nicią) i obtocz dokładnie w mące.

Jaskółcze gniazdo

Krok 2 z 6

Obsmażaj na rozgrzanym oleju na rumiano.

Jaskółcze gniazdo

Krok 3 z 6

Przełóż do rondla, podlej 1 szklanką gorącej wody. Duś pod przykryciem przez 35 minut.

Jaskółcze gniazdo

Krok 4 z 6

Wyjmij mięso, zdejmij nici i przekrój na połowę.

Jaskółcze gniazdo

Krok 5 z 6

Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY rozprowadź w szklance wody i wlej do sosu, zagotuj.

Jaskółcze gniazdo

Krok 6 z 6

Mięso podaj z sosem i odrobiną zielonych akcentów.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika