Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jajka inaczej

Na miękko, na twardo, faszerowane, jajecznica, omlet… Jajka zajmują w naszym jadłospisie szczególną pozycję. Wymienione sposoby ich przyrządzenia stanowią jedynie wierzchołek góry lodowej. Prawdziwi fani jajek znają znacznie więcej przepisów. Sprawdźmy kilka propozycji, które warto wypróbować. Zaczynamy!

Kotlety jajeczne z żółtym serem

Pyszne kotlety z jajek to danie szczególnie popularne wśród wegetarian, którym zastępują tradycyjne mielone. Jednak, gdy są dobrze przyrządzone, mogą polubić je także mięsożercy. Biorąc po uwagę, że przygotowanie kotletów z jajek zajmuje zaledwie pół godziny, możemy się nimi zajadać nawet, gdy mamy mało czasu na ugotowanie obiadu. W tej wersji jajka występują z dodatkiem żółtego sera. Przydatna będzie także jedna cebulka, szklanka bułki tartej, kajzerka i odrobina mleka. 

6-7 jajek, których powinno wystarczyć na około 8 sporych kotletów, należy ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce wraz z około 100 g sera. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na maśle. W tym czasie kajzerkę namaczamy w mleku i odsączoną mielimy w maszynce wraz z cebulką. Pora dokładnie zmieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku solą i uformować z nich kotlety, które powinny zostać obtoczone w bułce tartej. Danie może również zawierać posiekaną natkę pietruszki. Teraz wystarczy usmażyć kotleciki, aż zrobią się rumiane i podać.

Jajka po benedyktyńsku

Kolejna propozycja – jajka po benedyktyńsku to przepis na naprawdę staranne śniadanie bądź dopracowaną przekąskę. Oprócz jajek potrzebujemy wędzonej szynki i grzanek.

Jajka wbite do miseczki wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem octu i soli. W trakcie gotowania trwającego maksymalnie 4 minuty, należy delikatnie zamieszać zawartość garnka tak, aby ścinające się białko otoczyło żółtko. Jajka po benedyktyńsku najlepiej smakują z sosem holenderskim. Przygotujemy go na bazie białego wina – podgrzewając w rondelku 50 ml aż do częściowego odparowania płynu. Następnie należy wlać do środka kilka żółtek jaj i zdjąć naczynie z ognia – ciągle energicznie mieszając. Całość trzeba przelać do stalowej miski i podgrzać sos raz jeszcze w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem), stopniowo dolewając klarowanego masła. Sos uzupełni biały pieprz, sól oraz śmietana 30%. Gotowym dodatkiem polewamy jajka ułożone na ciepłych grzankach z szynką.

Jajko po wiedeńsku

Kolejna jajeczna wariacja to jajko po wiedeńsku. W roli dodatków wystąpią sól, pieprz, łyżka masła i natka pietruszki. Jajka po wiedeńsku to naprawdę prosty, smaczny przepis. Wystarczy wbić jajka do żaroodpornej szklanki i umieścić ją w gotującej się wodzie. Gotowanie powinno trwać około 5 minut, aż białko się zetnie. Później wystarczy tylko dodać masło, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Palce lizać!

Pieczeń rzymska z jajkiem

Tym razem jajka będą pełnić rolę wspaniałego dodatku. Danie podawane z buraczkami doskonale nadaje się na obiad. Pieczeń rzymska z jajkiem jest oczywiście upieczonym mięsem mielonym z aromatycznymi przyprawami. Jajka na twardo znajdujące się w jej wnętrzu ciekawie urozmaicają danie. Pieczeń najlepiej podawać ze dobrze dobranym sosem, takim jak Sos pieczarkowy WINIARY. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Jajka po szkocku

Stosunkowo mało znane w naszym kraju jajka po szkocku to kolejna gratka dla miłośników mięsno-jajecznych kompozycji. Tym razem jajkom towarzyszyć będzie biała kiełbasa. W jej mięsie zawinięte zostaną jaja na twardo, które następnie wylądują na patelni w postaci pysznych pulpetów. Natka pietruszki, pieprz, cebulka i odrobina musztardy zapewnią daniu wyrazisty smak i aromat. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

 

Polecane artykuły

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Domowe twarożki na 5 sposobów
Domowe twarożki na 5 sposobów
Sosy do jajek
Sosy do jajek
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu