Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z jajek i żółtego sera

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Jajko
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
10 dag
Ser żółty
1 kubek
Bułka tarta
0.5 szklanka
Mleko
1 trochę
Sól
1 g
Pieprz biały
1 łyżka
Olej rzepakowy
50 g
Bułka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.55 g
Węglowodany
14.66 g
Tłuszcze
12.47 g
Wartość energetyczna
218.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
15 min
6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i razem z żółtym serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
10 min
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulą przemielić w maszynce.
Krok 3
5 min
Do miski włożyć utarte jajka z serem, przemieloną bułkę kajzerkę, wbić surowe jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. (gdy masa jest za rzadka, dodać odrobinę bułki tartej)
Krok 4
22 min
Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 5
5 min
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki z jajek i żółtego sera

Krok 1 z 5

6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i razem z żółtym serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kotleciki z jajek i żółtego sera

Krok 2 z 5

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulą przemielić w maszynce.

Kotleciki z jajek i żółtego sera

Krok 3 z 5

Do miski włożyć utarte jajka z serem, przemieloną bułkę kajzerkę, wbić surowe jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. (gdy masa jest za rzadka, dodać odrobinę bułki tartej)

Kotleciki z jajek i żółtego sera

Krok 4 z 5

Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotleciki z jajek i żółtego sera

Krok 5 z 5

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki z jajek i żółtego sera to doskonała bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Kotleciki z jajek przyrządzamy z ugotowanych na twardo jajek, startego żółtego sera, bułki i mleka. Miłośnicy zielonych dodatków mogą dodać do kotlecików z jajek i żółtego sera także posiekaną natkę pietruszki. Owalne kotleciki smażymy, a następnie podajemy z ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika