Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

(2)
11min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
1  łyżeczka
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.78 g
Węglowodany
1.43 g
Tłuszcze
17.66 g
Wartość energetyczna
217.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka po wiedeńsku to klasyczna propozycja na podstawę do zdrowego, pysznego, weekendowego śniadania. To świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek na miękko lub jajecznicy. Jajka po wiedeńsku, mimo minimalnej ilości składników wychodzą niesamowicie smakowite i delikatne. Wspaniale komponują się z świeżym chlebem posmarowanym masłem, bułeczkami,  sezonowymi warzywami, aromatyczną herbatą z cytryną i miodem lub kubkiem gorącego kakao. Przepis na jajka po wiedeńsku jest banalnie prosty - poznaj go i zaskocz swoją rodzinę pysznym śniadaniem!

Czy jajka warto jeść na śniadanie?

Jajka to podstawowy składnik naszej diety. Są one bogate w różnego rodzaju witaminy i minerały. Do tego zawierają mnóstwo antyoksydantów i co najważniejsze dla naszego zdrowia i sylwetki - czystą, naturalną postać białka. Nawet jedno jajko jest w stanie dostarczyć wielu cennych dla naszego organizmu substancji - potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin z grupy A, D, E, K czy B. Jeszcze kilkanaście lat temu ostrzegano przez zbyt częstym spożywaniem jajek w obawie o zawarty w nich cholesterol, który odkładając się w naszych naczyniach krwionośnych może prowadzić do groźnych zawałów lub udarów. Obecnie już wiemy, że dieta bogata w jajka ma niewiele wspólnego z powstawaniem miażdżycy i zwiększaniem poziom cholesterolu, dlatego ze spokojem możemy przygotowywać dania na bazie jajek.

Jajka po wiedeńsku - jak je zrobić?

Pierwszym etapem, który pozwoli nam przygotować pyszne jaja po wiedeńsku jest zagotowanie wody w szerokim rondelku. Kiedy woda już wrze, delikatnie rozbijamy do szklanki żaroodpornej jajko, umieszczając ją w rondelku. Jajko można doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, ale nie wolno go mieszać. Po upływie 5 minut powolnego gotowania białko powinno się już ściąć - to znak, że jajko po wiedeńsku jest już gotowe! Wystarczy przełożyć jajko na talerzyk, dodać masło, posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i zjadać ze smakiem! Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom - w końcu kto nie lubi rozpływającego się w ustach żółtka zagryzanego aromatycznym chlebem z masłem lub bułką?

Jakie jajka będą najlepsze do przyrządzenia jajek po wiedeńsku?

Najlepsze są te, które pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych farm. W takich hodowlach kury chodzą wolno po podwórku i są karmione wysokiej jakości ziarnem i paszami. Kupując jajka, warto wybierać opakowania oznaczone cyfrą 0, 1 lub 2.

Przygotowanie

11 min
  • Krok 1

    5 min
    Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.
  • Krok 2

    5 min
    Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.
  • Step3

    1 min
    Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.
Jajka po wiedeńsku

Krok 1 z 3

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.

Jajka po wiedeńsku

Krok 2 z 3

Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.

Jajka po wiedeńsku

Step3 z 3

Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Rafał

Wszystko ok , ale najlepiej gotować pod przykryciem ok 8 minut

M Maggiuser

hiii

Winiary
Expert

Hi :)

J Justamator

Nawet dobre, ale konsystencja jest nieciekawa.

Winiary
Expert

Może z grzanką wejdzie lepiej? :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Brunch
  • Dla sportowców
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajecznica z serem i szczypiorkiem

    Jajecznica z serem i szczypiorkiem

    20 min Łatwy
  • Szakszuka ze szparagami i młodymi marchewkami

    Szakszuka ze szparagami i młodymi marchewkami

    24 min Łatwy
  • Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

    Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

    25 min Łatwy
  • Szare kluski

    Szare kluski

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu