Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka po wiedeńsku
Dodaj do CookBook

Jajka po wiedeńsku

(4)
11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
1  łyżeczka
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.4 g
Wartość energetyczna
217.6 kcal
Tłuszcze
17.7 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka po wiedeńsku to klasyczna propozycja na podstawę do zdrowego, pysznego, weekendowego śniadania. To świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek na miękko lub jajecznicy. Jajka po wiedeńsku, mimo minimalnej ilości składników wychodzą niesamowicie smakowite i delikatne. Wspaniale komponują się z świeżym chlebem posmarowanym masłem, bułeczkami,  sezonowymi warzywami, aromatyczną herbatą z cytryną i miodem lub kubkiem gorącego kakao. Przepis na jajka po wiedeńsku jest banalnie prosty - poznaj go i zaskocz swoją rodzinę pysznym śniadaniem!

Czy jajka warto jeść na śniadanie?

Jajka to podstawowy składnik naszej diety. Są one bogate w różnego rodzaju witaminy i minerały. Do tego zawierają mnóstwo antyoksydantów i co najważniejsze dla naszego zdrowia i sylwetki - czystą, naturalną postać białka. Nawet jedno jajko jest w stanie dostarczyć wielu cennych dla naszego organizmu substancji - potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin z grupy A, D, E, K czy B. Jeszcze kilkanaście lat temu ostrzegano przez zbyt częstym spożywaniem jajek w obawie o zawarty w nich cholesterol, który odkładając się w naszych naczyniach krwionośnych może prowadzić do groźnych zawałów lub udarów. Obecnie już wiemy, że dieta bogata w jajka ma niewiele wspólnego z powstawaniem miażdżycy i zwiększaniem poziom cholesterolu, dlatego ze spokojem możemy przygotowywać dania na bazie jajek.

Jajka po wiedeńsku - jak je zrobić?

Pierwszym etapem, który pozwoli nam przygotować pyszne jaja po wiedeńsku jest zagotowanie wody w szerokim rondelku. Kiedy woda już wrze, delikatnie rozbijamy do szklanki żaroodpornej jajko, umieszczając ją w rondelku. Jajko można doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, ale nie wolno go mieszać. Po upływie 5 minut powolnego gotowania białko powinno się już ściąć - to znak, że jajko po wiedeńsku jest już gotowe! Wystarczy przełożyć jajko na talerzyk, dodać masło, posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i zjadać ze smakiem! Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom - w końcu kto nie lubi rozpływającego się w ustach żółtka zagryzanego aromatycznym chlebem z masłem lub bułką?

Jakie jajka będą najlepsze do przyrządzenia jajek po wiedeńsku?

Najlepsze są te, które pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych farm. W takich hodowlach kury chodzą wolno po podwórku i są karmione wysokiej jakości ziarnem i paszami. Kupując jajka, warto wybierać opakowania oznaczone cyfrą 0, 1 lub 2.

Przygotowanie

11 min
  • Krok 1

    5 min
    Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.
  • Krok 2

    5 min
    Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.
  • Step3

    1 min
    Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.
Jajka po wiedeńsku

Krok 1 z 3

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.

Jajka po wiedeńsku

Krok 2 z 3

Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.

Jajka po wiedeńsku

Step3 z 3

Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
11
33
11
00
00

Opinie

4

Rafał

Wszystko ok , ale najlepiej gotować pod przykryciem ok 8 minut
Anonim (niezweryfikowany) 01/10/2022-06:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/08/2023-03:26 CET
Dziękujemy za podpowiedź. To pomocna wskazówka dla innych użytkowników.
4

Maggiuser

hiii
Anonim (niezweryfikowany) 07/28/2021-02:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-02:50 CEST
Hi :)
4

Justamator

Nawet dobre, ale konsystencja jest nieciekawa.
Anonim (niezweryfikowany) 02/09/2021-08:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/10/2021-06:04 CET
Może z grzanką wejdzie lepiej? :) Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Dla sportowców
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu