Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń rzymska z jajkiem
Dodaj do CookBook

Pieczeń rzymska z jajkiem

(3)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso mielone wieprzowe
1 
Cebula
1 
Bulka pszenna sucha
7 
Jajko
20  g
Przyprawa do mięsa mielonego
1  łyżka
Natka pietruszki
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Olej
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
429.5 kcal
Tłuszcze
23.7 g
Białko
42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Oprócz tego, możemy przygotować ją na śniadanie i kolację. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem. 


Więcej porad na temat robienia pieczeni wielkanocnej znajdziesz wśród naszych artykułów poradnikowych.


Pieczeń rzymska z jajkiem - historia

Pierwszy przepis na pieczeń rzymską został sporządzony w Rzymie już w V wieku. Jednak wyglądała ona wtedy zupełnie inaczej. Składała się z siekanego mięsa, przyprawy, orzeszków sosnowych oraz chleba uprzednio namoczonego w winie. Jej kształt przypominał bardziej kotleta niż to, co znamy teraz pod nazwą "pieczeń rzymska". Przez lata przepis był modyfikowany. Do mięsa dodawano owoce czy orzechy.

Dopiero w XVIII wieku powstała pieczeń, która swoim wyglądem bardziej przypomina współczesny posiłek. Co ciekawe, pierwszy "bochenek" z mięsa przygotowano w Ameryce! Jednak nazwa już z nią została i każdy z nas wie, o której potrawie mowa.

Od czasu, gdy wynaleziono maszynkę do mielenia mięsa, powstało jeszcze więcej pomysłów na pieczeń. W końcu i w naszym kraju doczekaliśmy się pieczeni rzymskiej z jajkiem.


Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc i nie tylko

Wśród dań wielkanocnych na wielu stołach gości pieczeń rzymska z jajkiem. Jednak jest to potrawa na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać przez cały rok. Możemy zjeść ją do obiadu, chociażby polaną sosem i podaną z ziemniakami i sałatką. Sprawdzi się także na śniadanie czy kolację jako dodatek do kanapek. Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem nie jest trudne.

Suchą bułkę należy namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Dodajemy ją do mięsa i dorzucamy startą cebulę, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie pozostałe jaja gotujemy na twardo.

Jak ukształtować roladę z mięsa? Wystarczy przełożyć ją na folię spożywczą, a następnie przykryć i lekko rozwałkować. Możemy pomóc sobie dłońmi, by mięso ułożyło się w prostokąt. Układamy na niej jajka i zawijamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy przez 45 minut. Gotowe danie możemy pokroić w plastry lub większe kawałki w zależności od tego, do jakiego posiłku chcemy ją podać. Cieńsze plastry będą idealne do kanapek, a większe kawałki sprawdzą się fajnie do obiadu. Nie czekaj do Wielkanocy i przygotuj pieczeń rzymską już dziś. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Krok 3

    5 min
    Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.
  • Krok 4

    15 min
    Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.
  • Krok 5

    3 min
    Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.
  • Krok 6

    2 min
    Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.
  • Krok 7

    5 min
    Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.
  • Krok 8

    50 min
    Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.
  • Krok 9

    5 min
    Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.
Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 1 z 9

Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 2 z 9

Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 3 z 9

Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 4 z 9

Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 5 z 9

Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 6 z 9

Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 7 z 9

Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 8 z 9

Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 9 z 9

Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Anna

Od lat jestem fanką serii Winiary. Zawsze mi towarzyszą Wasze produkty. Gorąco polecam i Smacznego.
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2024-05:38 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-03:54 CEST
Świetna wiadomość! Cieszymy się, że nasze produkty często goszczą na Twoim stole. Zachęcamy do wypróbowania też innych przepisów 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    1 godz 12 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy
  • Chałka z pieczenią i pieczarkami

    Chałka z pieczenią i pieczarkami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu