Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń rzymska z jajkiem

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Szynka mielona
1 
Cebula
60 g
Bułka pszenna
7 
Jajko
1 łyżka
Pietruszka
4 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
601.21 kcal
Białko
36.37 g
Węglowodany
14.1 g
Tłuszcze
43.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
5 min
Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zmielić. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba mielić, wystarczy rozdrobnić w palcach i dokładnie zmieszać z mięsem.
Krok 2
5 min
Do miski włożyć mięso, dodać bułkę, startą na tarce cebulę, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać wszystkie składniki.
Krok 3
5 min
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Krok 4
5 min
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Obciąć końcówki.
Krok 5
3 min
Masę mięsną wyłożyć na deskę wyłożoną folią, nałożyć drugą folię i delikatnie rozwałkować między foliami. Uformować prostokąt.
Krok 6
2 min
Z jednego brzegu pozostawiając parę centymetrów wolnego miejsca ułożyć jajka w rządku.
Krok 7
5 min
Powoli pomagając sobie od dołu folią zwijać mięso w roladę, jednocześnie odciągając folię.
Krok 8
2 min
Dokładnie zlepić końcówki rolady.
Krok 9
1 min
Gotową roladę mięsną obtoczyć w tartej bułce.
Krok 10
3 min
Włożyć do formy natłuszczonej lekko olejem, tak aby zlepienie masy mięsnej znalazło się na dnie formy.
Krok 11
45 min
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. i zapiekać ok. 45 min. Od czasu do czasu można wierzch pieczeni polać wytopionym tłuszczem.
Krok 12
5 min
Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.
Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 1 z 12

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zmielić. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba mielić, wystarczy rozdrobnić w palcach i dokładnie zmieszać z mięsem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 2 z 12

Do miski włożyć mięso, dodać bułkę, startą na tarce cebulę, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać wszystkie składniki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 3 z 12

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 4 z 12

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Obciąć końcówki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 5 z 12

Masę mięsną wyłożyć na deskę wyłożoną folią, nałożyć drugą folię i delikatnie rozwałkować między foliami. Uformować prostokąt.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 6 z 12

Z jednego brzegu pozostawiając parę centymetrów wolnego miejsca ułożyć jajka w rządku.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 7 z 12

Powoli pomagając sobie od dołu folią zwijać mięso w roladę, jednocześnie odciągając folię.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 8 z 12

Dokładnie zlepić końcówki rolady.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 9 z 12

Gotową roladę mięsną obtoczyć w tartej bułce.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 10 z 12

Włożyć do formy natłuszczonej lekko olejem, tak aby zlepienie masy mięsnej znalazło się na dnie formy.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 11 z 12

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. i zapiekać ok. 45 min. Od czasu do czasu można wierzch pieczeni polać wytopionym tłuszczem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 12 z 12

Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika