Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń rzymska z jajkiem
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
42g / 39%
Węglowodany
11.3g / 10%
Tłuszcze
23.7g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń rzymska z jajkiem

+

Pieczeń rzymska z jajkiem

Wróć

Pieczeń rzymska z jajkiem

(1)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso mielone wieprzowe
1 
Cebula
1 
Bulka pszenna sucha
7 
Jajko
20  g
Przyprawa do mięsa mielonego
1  łyżka
Natka pietruszki
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Olej
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.04 g
Węglowodany
11.3 g
Tłuszcze
23.73 g
Wartość energetyczna
429.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Oprócz tego, możemy przygotować ją na śniadanie i kolację. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem. 


Więcej porad na temat robienia pieczeni wielkanocnej znajdziesz wśród naszych artykułów poradnikowych.


Pieczeń rzymska z jajkiem - historia

Pierwszy przepis na pieczeń rzymską został sporządzony w Rzymie już w V wieku. Jednak wyglądała ona wtedy zupełnie inaczej. Składała się z siekanego mięsa, przyprawy, orzeszków sosnowych oraz chleba uprzednio namoczonego w winie. Jej kształt przypominał bardziej kotleta niż to, co znamy teraz pod nazwą "pieczeń rzymska". Przez lata przepis był modyfikowany. Do mięsa dodawano owoce czy orzechy.

Dopiero w XVIII wieku powstała pieczeń, która swoim wyglądem bardziej przypomina współczesny posiłek. Co ciekawe, pierwszy "bochenek" z mięsa przygotowano w Ameryce! Jednak nazwa już z nią została i każdy z nas wie, o której potrawie mowa.

Od czasu, gdy wynaleziono maszynkę do mielenia mięsa, powstało jeszcze więcej pomysłów na pieczeń. W końcu i w naszym kraju doczekaliśmy się pieczeni rzymskiej z jajkiem.


Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc i nie tylko

Wśród dań wielkanocnych na wielu stołach gości pieczeń rzymska z jajkiem. Jednak jest to potrawa na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać przez cały rok. Możemy zjeść ją do obiadu, chociażby polaną sosem i podaną z ziemniakami i sałatką. Sprawdzi się także na śniadanie czy kolację jako dodatek do kanapek. Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem nie jest trudne.

Suchą bułkę należy namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Dodajemy ją do mięsa i dorzucamy startą cebulę, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie pozostałe jaja gotujemy na twardo.

Jak ukształtować roladę z mięsa? Wystarczy przełożyć ją na folię spożywczą, a następnie przykryć i lekko rozwałkować. Możemy pomóc sobie dłońmi, by mięso ułożyło się w prostokąt. Układamy na niej jajka i zawijamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy przez 45 minut. Gotowe danie możemy pokroić w plastry lub większe kawałki w zależności od tego, do jakiego posiłku chcemy ją podać. Cieńsze plastry będą idealne do kanapek, a większe kawałki sprawdzą się fajnie do obiadu. Nie czekaj do Wielkanocy i przygotuj pieczeń rzymską już dziś. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Krok 3

    5 min
    Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.
  • Krok 4

    15 min
    Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.
  • Krok 5

    3 min
    Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.
  • Krok 6

    2 min
    Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.
  • Krok 7

    5 min
    Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.
  • Krok 8

    50 min
    Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.
  • Krok 9

    5 min
    Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.
Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 1 z 9

Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 2 z 9

Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 3 z 9

Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 4 z 9

Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 5 z 9

Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 6 z 9

Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 7 z 9

Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 8 z 9

Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 9 z 9

Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klops z jajkiem

    Klops z jajkiem

    1 godz 34 min Łatwy
  • Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

    Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

    2 godz Łatwy
  • Świąteczny kurczak z bakaliami

    Świąteczny kurczak z bakaliami

    54 min Łatwy
  • Sernik z Princessą Zebrą

    Sernik z Princessą Zebrą

    6 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu