Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń rzymska z jajkiem

1
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Mięso mielone
1 
Cebula
60  g
Bułka pszenna
7 
Jajko
1  łyżka
Pietruszka
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.37 g
Węglowodany
14.1 g
Tłuszcze
43.31 g
Wartość energetyczna
601.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
5 min
Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zmielić. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba mielić, wystarczy rozdrobnić w palcach i dokładnie zmieszać z mięsem.
Krok 2
5 min
Do miski włożyć mięso, dodać bułkę, startą na tarce cebulę, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać wszystkie składniki.
Krok 3
5 min
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Krok 4
5 min
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Obciąć końcówki.
Krok 5
3 min
Masę mięsną wyłożyć na deskę wyłożoną folią, nałożyć drugą folię i delikatnie rozwałkować między foliami. Uformować prostokąt.
Krok 6
2 min
Z jednego brzegu pozostawiając parę centymetrów wolnego miejsca ułożyć jajka w rządku.
Krok 7
5 min
Powoli pomagając sobie od dołu folią zwijać mięso w roladę, jednocześnie odciągając folię.
Krok 8
2 min
Dokładnie zlepić końcówki rolady.
Krok 9
1 min
Gotową roladę mięsną obtoczyć w tartej bułce.
Krok 10
3 min
Włożyć do formy natłuszczonej lekko olejem, tak aby zlepienie masy mięsnej znalazło się na dnie formy.
Krok 11
45 min
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. i zapiekać ok. 45 min. Od czasu do czasu można wierzch pieczeni polać wytopionym tłuszczem.
Krok 12
5 min
Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.
Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 1 z 12

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zmielić. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba mielić, wystarczy rozdrobnić w palcach i dokładnie zmieszać z mięsem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 2 z 12

Do miski włożyć mięso, dodać bułkę, startą na tarce cebulę, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać wszystkie składniki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 3 z 12

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 4 z 12

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Obciąć końcówki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 5 z 12

Masę mięsną wyłożyć na deskę wyłożoną folią, nałożyć drugą folię i delikatnie rozwałkować między foliami. Uformować prostokąt.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 6 z 12

Z jednego brzegu pozostawiając parę centymetrów wolnego miejsca ułożyć jajka w rządku.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 7 z 12

Powoli pomagając sobie od dołu folią zwijać mięso w roladę, jednocześnie odciągając folię.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 8 z 12

Dokładnie zlepić końcówki rolady.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 9 z 12

Gotową roladę mięsną obtoczyć w tartej bułce.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 10 z 12

Włożyć do formy natłuszczonej lekko olejem, tak aby zlepienie masy mięsnej znalazło się na dnie formy.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 11 z 12

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. i zapiekać ok. 45 min. Od czasu do czasu można wierzch pieczeni polać wytopionym tłuszczem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Krok 12 z 12

Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem.

W dużej misce zmieszaj kilogram mielonego mięsa, zmieloną namoczoną bułkę, startą cebulę, jajko, pietruszkę i przyprawę do mięs WINIARY, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Ugotuj na twardo jajka. Ostudź i obierz, odetnij końcówki. Połóż folię na deskę, na nią wyłóż mięso, przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt. Ułóż na nim jajka w rządku. Zwiń mięso w roladę, odciągając folię. Zlep dokładnie końcówki rolady, następnie obtocz ją w bułce tartej i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczeń rzymską z jajkiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. W trakcie pieczenia polewaj mięso wytopionym tłuszczem. Przed podaniem pokrój pieczeń rzymską z jajkiem w plastry. W towarzystwie ziemniaków i buraczków albo wybranej surówki będzie wszystkich zachwycać swoim smakiem i soczystością.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.4g / 24%
Węglowodany
14.1g / 9%
Tłuszcze
43.3g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika