Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jajka

Wszystko co musisz wiedzieć o jajkach

Jajka na twardo są podstawą wielu sałatek, idealnie komponują się z majonezem oraz stanowią pyszny dodatek do kanapek. O poranku często zajadamy się jajecznicą, omletem czy jajkami na miękko. A może jajko na twardo w kształcie serca? Z pewnością będzie pięknie prezentować się na talerzu. Zobacz, co należy wiedzieć przed podaniem jajek!

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Jeżeli przed przyrządzaniem jajek nie zwrócimy uwagi na ich zapach, możemy się w końcu rozczarować. Jedno zepsute jajko w cieście może popsuć cały deser. Jak sprawdzić jajka? Zepsute napełnione są gazem, a więc śmiało możemy sprawdzić ich świeżość, wykorzystując szklankę z wodą. Należy położyć jajko na dnie naczynia i sprawdzić jak się zachowuje. Stare jajko obróci się pionowo i powędruje do góry. Jeżeli jajko tylko trochę uniesie się z dna szklanki, jest zdatne do spożycia. Najświeższe z nich będą spokojnie spoczywać na dnie naczynia wypełnionego wodą.

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak długo gotować jajko na miękko i na twardo?

Wbrew pozorom obliczenie czasu potrzebnego na przygotowanie jajka na twardo i miękko jest trudne, ponieważ właściwości jajek zmieniają się wraz z postępującym procesem starzenia. Przed przystąpieniem do ich gotowania należy wyjąć je z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Jak przygotować jajka na miękko? Te średniej wielkości należy zanurzyć we wrzącej wodzie na mniej więcej 5 minut i 15 sekund. Jeżeli użyjemy jajek prosto z lodówki, trzeba wydłużyć czas gotowania o półtorej minuty. Duże jajka w temperaturze pokojowej gotuje się 5 minut i 50 sekund, natomiast zimne 7 minut i 30 sekund.

Ugotowanie jajek na twardo jest mniej skomplikowane. Należy je gotować średnio od 3-3,5 minuty dłużej niż jajka na miękko. Warto wiedzieć, że nie powinno się gotować jajek zbyt długo, ponieważ żółtko otoczy wówczas sino-zielona obwódka.

Jak obrać jajko na twardo? Skuteczne sposoby

Szczególnie bardzo świeże jajka są trudne do obrania. Jednak istnieją proste sposoby na oporne skorupki. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującą się wodą łyżeczki soli lub sody oczyszczonej. Obieranie jajek na twardo nie sprawi nam problemów, jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą i obijemy delikatnie o brzegi garnka. Należy pozostawić je na chwilę w zimnej wodzie. Obieranie jaj będzie równie proste, jeżeli po ugotowaniu włożymy je do plastikowego pojemniczka – wystarczy założyć pokrywkę i energicznie potrząsać.

 

Jak długo można przechowywać jajka?

Może się zdarzyć, że kupimy kilka opakowań jajek i włożymy je do lodówki, zapominając o sprawdzeniu ich daty przydatności. Oczywiście widnieje ona na opakowaniu razem z informacją, że należy je trzymać w warunkach chłodniczych. Zwykle w lodówce na drzwiczkach znajdziemy specjalne foremki do przechowywania jajek – należy je ułożyć węższym końcem do dołu. Nie warto przechowywać jaj w oryginalnym opakowaniu, ponieważ nie zawsze jest ono higieniczne.

Data ważności jajek to 28 dzień od momentu zniesienia ich przez kurę. Po 14 dniach od zniesienia warto przechowywać jajka w lodówce w temperaturze poniżej 7 stopni. Tym sposobem można przedłużyć czas ich zdatności do spożycia nawet o 14 dni! Niestety tracą wtedy na jakości. Pamiętajmy, żeby zawsze przed spożyciem sprawdzać świeżość jajek poprzez włożenie ich do szklanki z wodą.

Polecane przepisy

Jajka farmerskie z sosem bolońskim WINIARY

Jajka farmerskie z sosem bolońskim WINIARY

26 min Łatwy
Domowe pity z bobem i jajkiem

Domowe pity z bobem i jajkiem

2 godz Łatwy
Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu